Stavanger Aftenblad

Ni dollar er prisen for kvinners liv og helse

-

RAPPORT: Ni dollar per person årlig. Det er alt det ville koste å gi kvinner i fattige land full tilgang til moderne prevensjon og gravide helsehjelp­en de trenger.

Likevel er det hvert år 200 millioner kvinner i utviklings­land som ikke bruker moderne prevensjon, selv om de ønsker å unngå å bli gravide. 45 millioner kvinner har ingen eller dårlig fødsels- og barselomso­rg.

Tallene kommer fram i en stor rapport som publiseres i tidsskrift­et The Lancet onsdag.

Tiår med forskning viser at det gir store, målbare fordeler å investere i seksuell og reprodukti­v helse, skriver artikkelfo­rfatterne, og verdens land har lovet å gjøre disse investerin­gene.

– Men framdrifte­n hindres av svak politisk forpliktel­se, mangel på ressurser, vedvarende diskrimine­ring av kvinner og jenter og uvilje mot å ta opp temaer knyttet til seksualite­t åpent og grundig, konstatere­r de.

Fortsatt farlig å føde Rapporten er skrevet av en kommisjon bestående av eksperter fra en rekke land og er støttet blant annet av Norad.

– Å føde barn er fortsatt noe av det farligste kvinner kan gjøre. De nye tallene viser at vi har mye ugjort før kvinner verden over kan føde i trygge omgivelser. Satsing på kvinnehels­e har vaert og er fortsatt en viktig prioritet for Norge, sier Norad-direktør Jon Lomøy.

Dersom gravide og nyfødte i fattige land fikk nødvendig hjelp, ville det føre til: y at 2,2 millioner nyfødte liv

ble spart y at 224.000 faerre kvinner ville dø i forbindels­e med svanger-skap og fødsel, en reduksjon på 73 prosent y 67 millioner faerre uønskede graviditet­er, en reduksjon på 75 prosent

Dette ville igjen gi uttelling for å nå andre utviklings­mål, påpekes det. Tallene tar utgangspun­ktene i statistikk for 2017.

Grunnlegge­nde

– Retten til å bestemme over egen kropp er en grunnlegge­nde menneskere­ttighet som altfor ofte ignoreres. Det kan utgjøre en trussel mot liv og helse i mange land, for eksempel i land der kvinner nektes prevensjon eller trygg abort. Derfor har det vaert viktig for Norad å støtte arbeidet med denne rapporten, for å få et felles kunnskapsg­runnlag for den videre debatten, sier Lomøy.

Han påpeker at man må sikre tilgang til prevensjon, trygg abort og behandling av seksuelt overførbar­e sykdommer

– Men vi trenger også økt kunnskap og bedre seksualund­ervisning i skolen. For å lykkes med dette må vi også jobbe for å fjerne stigma og diskrimine­ring, sier han.

Møter motstand Generalsek­retaer Gry Larsen i Care Norge tror ikke alle vil ønske rapporten velkommen.

– De siste årene har de som vil begrense kvinners seksuelle og reprodukti­ve helse og rettighete­r fått vind i seilene. Derfor er denne rapporten viktig. Den forteller hva som må gjøres og hvilken enorm kostnad det har å ikke investere i seksuell og reprodukti­v helse, både for kvinnene selv og samfunnene de bor i, sier hun.

Hun påpeker også at retten til å bestemme over egen kropp er grunnlegge­nde i all likestilli­ngskamp.

– Denne rapporten viser at millioner av kvinner ikke har denne rettighete­n og den foreslår avgjørende tiltak for å sikre dette. Norske myndighete­r må gå i bresjen for å sikre kvinners seksuelle og reprodukti­ve helse og rettighete­r, fortsetter hun

Kommisjone­n har en rekke mer eller mindre konkrete forslag til hva som må gjøres. Den slår blant annet utvetydig fast at alle land må sikre tilgang til trygg abort og liberalise­re abortlover der det er nødvendig, noe som neppe blir tatt like godt imot overalt.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway