Stavanger Aftenblad

Av det jeg hadde gjort mot meg selv

- Silje Dyregrov silje.dyregrov@bt.no

PSYKISK HELSE: Bak smilet hennes skjulte det seg i årevis mye smerte. Slik fikk tv-profilen det bedre.

Hanne Sørvaag smiler bredt når hun tar meg i hånden og hilser. Hun er akkurat sånn vi er vant til å se henne på tv – som sanger, The Voice-dommer og «Skal vi danse»-vinner: blid, imøtekomme­nde og hyggelig.

Men selv om hun alltid har vaert blid utad – har smilet skjult mye smerte i mange år.

– Da jeg var liten sier moren min at jeg var helt i «flow». Jeg brydde meg ikke om hva jeg hadde på meg og hvem som så meg. Jeg drømte om å bli popstjerne og livet var steingøy. Men da jeg fikk platekontr­akt som 21-åring, ble det alvor ut av det. Da begynte jeg å legge press på meg selv, sier 38-åringen fra Stavanger.

Hun begynte å si til seg selv at hun ikke var god nok. Stemmen gikk konstant inne i hodet hennes.

– Jeg hadde det ikke bra. Samtidig var det få som merket det, for utad var jeg kjempeposi­tiv. Det var ikke samsvar mellom det veldig blide og hvordan jeg egentlig hadde det, sier Sørvaag.

Gikk på en smell

26 år gammel gikk hun på sin første ordentlige smell. Da studerte og bodde hun i Stockholm, og mistet plutselig platekontr­akten og brøt med agenten.

De neste fem årene gikk hun til psykolog én til to ganger hver uke.

– Bransjen er tøff nok i seg selv. Men når jeg i tillegg ikke var på lag med meg selv, ble det ekstra tøft. Det var som om jeg hadde en indre terrorist inne i hodet mitt, sier Sørvaag.

#Psyktfokus

Hun er opptatt av å snakke om det som er vanskelig. På den måten kan kanskje andre tørre å gjøre det samme, og samtidig få det bedre. Hun har derfor sagt ja til å fronte den nye kampanjen #Psyktfokus. Kampanjen skal sette fokus på og ufarliggjø­re psykisk helse.

Sørvaag skal blant annet fronte kampanjen i Holmenkoll­stafetten i helgen. Der skal hun løpe stafett med et kjendislag, bestående av blant annet komiker Else Kåss Furuseth og personlig trener Yngvar Andersen.

– Vi bør snakke mye mer om mental helse. Snakker én om det, gjør kanskje ti andre det også, og snakker man om det, kan man få det bedre, sier Sørvaag.

Meldinger fra

Lars Zachariass­en har tatt initiativ til #Psyktfokus. Han er fysioterap­eut, blogger og mannen bak Facebook-gruppen «1 million skritt».

– Jeg får mange meldinger av folk som sliter med psykiske utfordring­er, vaere seg negative tanker, selvbilde, depresjon og angst. Det går inn på meg, sier Zachariass­en.

Men det var først da sønnen på 5 år ble rasende og lei seg da han skrev en «O» som ikke var fin nok, at han bestemte seg for å sette i gang kampanjen.

– Jeg vil ikke at han skal vokse opp i en verden, et samfunn, hvor psykiske lidelser er et stadig voksende problem uten at jeg har gjort min del for å påvirke. Vi vet at opplysning og åpenhet hjelper. Gutten min må øve på o-en sin, men han må

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway