Stavanger Aftenblad

#PsyktFokus

-

y En holdningsk­ampanje som skal redusere terskelen for å fortelle og snakke om egne utfordring­er. y Målet er at ingen skal eie eller legge styringer på #PsyktFokus. Det skal vaere det du opplever at det er for deg. Og du skal bruke det på ditt vis. Kanskje er #PsyktFokus å aldri kjenne seg god nok, tynn nok, fin nok, rask nok. Kanskje er det å hate å gå i butikken fordi folk ser på deg, analyserer deg, synes du er rar. Kanskje tenker du at ingen liker deg, kanskje er du ensom. y 30 kjendiser skal gå i front og fortelle sin historie. y Mange vil gå med t-skjorter som sier #PsyktFokus. Inntektene fra salget av disse går uavkortet til Rådet for psykisk helse. y Målet er at det i fremtiden oppleves like normalt å ha vondt i psyken som i ryggen, og at det snakkes åpent om på samme måte. Åpenhet hjelper.

Sørvaags gjennombru­dd

For Hanne Sørvaag kom gjennombru­ddet rett før hun reiste til New York i april i fjor. Da fikk hun beskjed om at hun måtte slutte å klandre seg selv og tenke så negativt fra tre forskjelli­ge hold: Psykologen, yogainstru­ktøren og en motivasjon­staler.

– Når alle disse sa det, så tenkte jeg at nå ville universet at jeg skulle få denne beskjeden. Samtidig fikk jeg veldig vondt av det jeg hadde gjort mot meg selv. Av at jeg hadde vaert så kjip og vendt meg til å snakke nedsettene til meg selv, sier Sørvaag.

Hun skjønte at hun måtte gjøre flere endringer. Dette var noe av det hun fokuserte på: y Bytte ut kjipe tanker med fine tanker. y Fokusere på alt som fungerer, i stedet

for det som ikke fungerer. y Tenke «så ille er det ikke» når de nedsettend­e tankene kom. y Senke kravene og redusere i arbeidsmen­gde.

– Det er ikke alltid så lett å bytte ut kjempekjip­e tanker med fantastisk­e tanker, og det er lett å havne i samme spor som før. Men nå er jeg etter hvert blitt ganske god på å snu situasjone­r eller tankegang ganske raskt, og jeg blir ikke lenger like nedbrutt av det. Jeg skjønner at det var jeg som fikk meg til å føle meg ille og at jeg kan gjøre noe med det, sier Sørvaag.

 ??  ?? Lars Zachariass­en er mannen bak
#PsyktFokus.
Lars Zachariass­en er mannen bak #PsyktFokus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway