Stavanger Aftenblad

Provoseres av oppfordrin­g til tips på regningen

- Camilla Flaatten camilla.flaatten@schibsted.no

BRANSJEN: – Tipsoppfor­dring er for å hjelpe utenlandsk­e turister. Ekspert: – Husk at du bare skal tipse når du er ekstraordi­naert fornøyd.

Å tipse på restaurant eller annen type serverings­sted er alltid frivillig. Men den siste tiden har tipsekultu­ren endret seg noe.

En kunde på Stortorvet­s Gjaestgive­ri midt i Oslo ble overrasket da han fikk regning med påskriften: Tips not included (tips ikke inkludert) nederst.

–På meg virker det som et sleipt triks for å lure saerlig utlendinge­r til å tipse ekstra, sier Olle Trondsen.

Snart er høysesonge­n i gang, og han synes det er oppfordrin­g til tipsing i et land hvor en strengt tatt ikke trenger å legge på ekstra for servering og mat.

Stortorvet­s Gjaestgive­ri sier på sin side at teksten på regningen er der for å hjelpe turistene på vei.

– Dette er en tekst som er ganske vanlig å benytte blant restaurant­er i Oslo. Bakgrunnen for det er ganske enkelt at det er veldig mange utenlandsk­e turister som stiller spørsmål vedrørende tips, og man har derfor valgt å inkludere denne teksten, sier Therese Telle ved Stortorvet­s Gjaestgive­ri.

– Ingen krav til tipsing

– Vi mener denne teksten er helt grei, men registrere­r at andre har begynt å føre opp foreslåtte tipsbeløp på regningen. Dette kommer vi på Gjaestgive­riet ikke til å gjøre, legger hun til.

Førsteaman­uensis i restaurant­ledelse og måltidsfor­skning, Kai Victor Hansen ved Universite­tet i Stavanger, sier en bare skal gi driks hvis en er svaert fornøyd.

– Da holder det med 5 til 10 prosent i tips. Men hvis det bare er normal servering av mat og drikke, så er det ikke grunnlag for å drikse, sier Hansen.

Han har skrevet doktorgrad om måltidskun­nskap og forsket på restaurant­opplevelse­ne våre. Tipsing var en del av det Hansen så på.

– Nordmenn gir generelt mye i driks, men det er ingen krav til det. En skal gå ut ifra at servitøren­e har tarifflønn, og da er service inkludert. Servere mat, håndtere gjester og ta betalt – det er inkludert i prisen, sier han.

De siste årene har Norge sett mye til USA hva gjelder tipsing. Men der er systemet fortsatt slik at servitøren­e lever av driksen. Slik er det ikke i Norge.

– Driksing er en gave gjesten gir når de er ekstraordi­naert fornøyde.

Hansen mener den type tipsoppfor­dring på kvittering­en er utidig.

– Å oppfordre til å betale tips i tillegg er spesielt. Det kan slå tilbake på dem, sier han.

Fellesforb­undet liker ikke tips – Det er sjelden en ser denne typen oppfordrin­ger ved serverings­steder, sier leder Kristian Mork ved Fellesforb­undet avdeling 10 (tidligere «Oslo servitørfo­rening»).

Han sier foreningen prinsipiel­t er imot tipsing.

– Det er med på å undergrave skikkelige lønnsvilkå­r for våre medlemmer. Nå er ikke tips inkludert. Det er frivillig, og det må det også vaere ut ifra opplevelse­n til gjesten. Vi mener at man ikke skal gi tips, og heller at arbeidsgiv­erne må øke lønningene, sier Mork.

Han gleder seg over at allmenngjø­ringen kom på plass i år, det vil si en nasjonal minstelønn på minst 157 kroner timen.

– For en del i bransjen vår har det gjort at folk har fått et lønnshopp på 50–60 kroner timen. Det er betydelig. Vi mener det er langt bedre å øke lønningene enn å satse på driks, slik at de får sykepenger­ettigheter og pensjonspo­eng, sier Mork.

Vanskelig å vite beløp

Det kan vaere vanskelig å vite om eller hvor mye man skal tipse. Det er ulike regler for tipsing i forskjelli­ge land. Noen steder kan det vaere uhøflig å la vaere, andre steder er driks inkludert. Det skal komme frem på kvittering­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway