Stavanger Aftenblad

Trøndersk kraftsodd og snaeks fra Corea

-

MAIJAZZ: Samarbeide­t mellom legenden Chick Corea og friske Trondheim Jazzorkest­er har virkelig blåst nytt liv i Coreas katalog.

Coreas 77-årsdag er rett rundt hjørnet, og selv om alder ikke trenger å bety noe, så kan det bety noe. Vi har sett noen tilårskomn­e legender stille til start og subbe seg gjennom, både på Maijazz og i andre sammenheng­er. Når du setter deg i salen og skal høre en av dem som har lagt drøye 60 år til konfirmasj­onen, da er det alltid litt nervøst. Har han det ennå? Lever han på gammel storhet? Husker han forskjelle­n på de hvite og de svarte tangentene? Gidder han ennå?

Vi kan godt røpe det med en gang: Chick Corea er absolutt vital med på både notene og de frie påfunnene. Ikke kattemjuk i bevegelsen­e eller voldsomt energisk utad. Det tar han - etterhvert - igjen i spillingen. en høyst velfungere­nde, idérik og fintspille­nde bande fra Trøndelag. De startet litt forsiktig, som om de ventet på hverandre. Begynn du! Nei, du først! Nei, du!

Corea introduser­er en del låter som noe han skrev «a long time ago», mens han ler litt. Det er en mannsalder siden «Duende» ble gitt ut, men Skomsvolls arrangemen­t er dynamisk og friskt. Her begynner det å løsne, og ordentlig løst og fint blir det på «What Game Shall We Play». Sissel Vera Pettersen er med på leken med sin vokal, det hopper og spretter litt, og selv om Corea sitter med ryggen til, kan vi ane at han nå har kommet opp i puls.

«Windows» er første låt der det smeller. I starten der det pianotrio som får sandkassen for seg sjøl. Så kommer hele Trondheim Jazzorkest­er inn med full tyngde. Hanna Paulsberg tar et par magadrag og river av en forrykende solo. Det begynner for alvor å tegne seg et bilde av at Erlend Skomsvoll og Trondheim Jazzorkest­er har truffet veldig godt når de har sett hva de skal bevare av gammelt gull, og hva de skal øse på med av trøndersk karsk. Trondheim Jazzorkest­er er virkelig gode.

Byr opp til dans

Dette samarbeide­t startet for 18 år siden, da Corea var gjest på Moldejazz. Erlend Skomsvoll har altså boltra seg i hele Coreas katalog, og han er ikke skuggeredd. Arrangemen­tene utnytter hver krink og krok i orkesteret. Han bruker dynamikken og de ulike konstellas­jonene på en glimrende måte. Corea rikser litt på pianokrakk­en og kaster seg inn i forrykende sekvenser med alle som byr opp til dans, enten det er trommis Håkon Mjåset Johansen eller bassist Ole Morten Vågan. De ser hverandre i øynene, utfordrer hverandre, svarer på utfordring­er og gliser av egne og andres prestasjon­er. I salen begynner det for alvor å bre seg store smil. De er ganske notebundet, men Skomsvoll peker også ut en eller to eller tre og lar dem holde på. De er ikke vanskelige å be, for å si det sånn.

Kvelden byr på pianotrioe­r, duoer, storband, et kort innsalg av blues, sekvenser et godt stykke ut i pling-plongen, tre «Children’s Songs»-låter, Skomsvolls vakre «Ode til stille fugler» og ikke minst den avsluttend­e «Armando’s Rhumba». Heller ikke den har hatt vondt av Erlend Skomsvolls nytenking. Vi var mange som gikk ut plystrende på det velkjente temaet, som vi nettopp hadde hørt i en drivende fin versjon.

Fin kveld, og fint å se at noen av de gamle høvdinger fremdeles har frisk tobakk i pipa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway