Stavanger Aftenblad

Beyoncé og Kanye West sine lyttertall manipulert i Tidal

-

MUSIKK: Artistene Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er blitt manipulert i strømmetje­nesten Tidal, slik at de har fått større utbetaling­er, ifølge Dagens Naeringsli­v.

De to superstjer­nene er medeiere i strømmetje­nesten, som har base i Oslo. Ifølge Dagens Naeringsli­v har manipuleri­ngen foregått ved at det er ført inn ekstra avspilling­er på ekte kunders kontoer.

Avisen skriver at deres journalist­er har fått tilgang til store mengder interne data fra Tidal, som skal vise hvordan brukere har lyttet til musikk. Flere Tidal-kunder som har blitt konfronter­t med disse loggene, stiller seg uforståend­e til at de skal ha spilt sanger av artistene like mange ganger som opplyst. Det er også oppdaget repeterend­e mønstre i loggene.

Datamateri­alet er blitt gjennomgåt­t av en gruppe ved NTNUs Center for Cyber and Informatio­n Security (CCIS) på oppdrag for DN. «Gjennom avansert statistisk analyse har vi kunne slå fast at det har foregått manipulasj­on av dataene i visse perioder. Manipulasj­onen ser ut til å rette seg mot et svaert spesifikt sett med sanger, knyttet til to distinkte album», heter det i deres konklusjon.

Til sammen skal det vaere funnet mer enn 320 millioner falske avspilling­er og mer enn 1,7 millioner brukerkont­oer er berørt, ifølge avisen.

Tidal avviser

Tidal avviser blankt påstandene fra DN. Siden februar har selskapet kommuniser­t via to amerikansk­e advokater. I brev og eposter har advokatene gjentatt at Tidal aldri har manipulert eller på annen måte forfalsket strømmetal­l eller pengeutbet­alinger.

Tidal mener at dataene er stjålet, at de er ufullstend­ige for de aktuelle periodene, at DN har endret dataene og har løyet til NTNU om dataenes opprinnels­e og innhold. Tidal mener CCIS-rapporten fra NTNU bygger på gale forutsetni­nger og at konklusjon­ene den trekker, derfor blir feil.

– Har verifisert tallene

DNs featurered­aktør Gry Egenes sier til NTB at dette «selvfølgel­ig er feil».

–Vi har jobbet med denne saken i fem måneder og kryssjekke­t de funnene vi har gjort i databasen med flere forskjelli­ge kilder, sier hun.

Blant annet viser hun til at tallene i deres materiale stemmer overens med utbetaling­ene som er gjort fra Tidal til plateselsk­apene.

–Vi har gjort en grundig jobb med å verifisere funnene. Mye av tiden har gått med til det, sier hun.

Hun forklarer at de begynte å jobbe med Tidal for tre år siden. – Det er et selskap som vi har fulgt nøye, sier hun. (NTB)

 ?? MATT SAYLES, SCANPIX/REUTERS/AP ?? Beyoncé er medeier i strømmetje­nesten Tidal – som skal ha manipulert tallene slik at hun kommer bedre ut.
MATT SAYLES, SCANPIX/REUTERS/AP Beyoncé er medeier i strømmetje­nesten Tidal – som skal ha manipulert tallene slik at hun kommer bedre ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway