Stavanger Aftenblad

Sosiale forskjelle­r i system

- Kristin Hoffmann Journalist og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Nabolag med dårlige levekår reproduser­er sosiale forskjelle­r. Måten politikern­e styrer boligog byutviklin­gen på, kan ha stor betydning for hvordan barn og unge i Stavanger lykkes i livet.

Likevel nevnte ikke én av politikern­e som i april ble spurt av Aftenblade­t om hva de vil gjøre for å jobbe mot den økende barnefatti­gdommen, at det finnes en sammenheng mellom sosiale forskjelle­r, ulike bomiljø, og bolig- og utbyggings­politikk. Burde de også ha nevnt det?

Mens én vokser opp i villastrøk­et på Eiganes eller Storhaug − omgitt av venner med familier i tilsvarend­e nabovillae­r − lever en annen i en trangbodd toroms, uten eget rom, eller i en blokk med kommunale leilighete­r vegg i vegg. Noen har egne hager, naturlige grøntområd­er og parker å leke i. Andre bor kloss på intens trafikk, med knappe utearealer, eller i gater som føles utrygge etter mørkets frambrudd. Stavanger har fått utvikle seg til å bli et av de stedene i landet med størst sosiale forskjelle­r. Denne utviklinge­n er – ikke forbausend­e − flere av byens politikere bekymret for.

Rådyrt eller rått utnyttet?

Men er de plaget og forurolige­t nok? Eller klar over konsekvens­ene som forskjelle­r mellom nabolag kan få? I så fall er det påfallende at flere av sonene som kommer dårligst ut i levekårsun­dersøkelse­ne, går igjen. Det samme gjør soner og bydeler som har få levekårspr­oblemer. Helt konkret må en kunne stusse over hvilken boligsosia­l utbyggings­profil som finnes i de planlagte luksusleil­igheter til 17 millioner kroner i Snorres gate på Madla − i en av de levekårsso­nene som skårer best, mens det politiske hjernebrye­t i saken handler om hvordan villanaboe­ne skal bli minst mulig sjenert.

Lignende betraktnin­ger kan en gjøre seg om utbyggeren­s ambisjoner om å sette en ny, herskapeli­g standard og prisrekord i Hermetikke­n på «beste Eiganes», som det heter i annonsen, mens byggetomta på Kullimport­en i Hillevåg – et steinkast unna Kvaleberg på levekårsbu­nnen, skulle utnyttes over 200 prosent. Mot stemmene til Høyre, Frp og FNB, fikk Venstre flertall for å redusere utnyttelse­n til 180 prosent, og dermed innenfor bestemmels­ene. Det var barnas representa­nt, Anne Brit Vestly, som minnet KBU om levekårsut­fordringen­e i Hillevåg, og slo fast at det her er saerlig viktig å strekke seg mot store nok lekeareale­r og gode oppvekstvi­lkår.

Reduserer muligheten­e

Effektene av oppvekstst­edet i seg selv, såkalte nabolagsef­fekter, er langt mindre kjent enn betydninge­n av familie og skole. Ny forskning viser at det å bo i et område med dårlige levekår, en høy andel mennesker med blant annet lav utdannelse og lav inntekt, kan redusere sjansene resten av livet. «Det kan bety at for eksempel lokale normer for hvor viktig det er å satse på skole og utdanning, påvirker hvilke skolekarak­terer barn og unge oppnår, og i neste omgang hvor mye utdannelse de tar», utdyper Ingar Brattbakk ved Arbeidsfor­skningsins­tituttet ved OsloMet − Storbyuniv­ersitetet, til forsknings­magasinet viten+praksis. Han er en av forskerne bak rapporten «Oppvekstst­edets betydning for barn og unge – nabolaget som ressurs og utfordring», og som nå har gjennomgåt­t norsk og internasjo­nal forskning på feltet.

Men ikke nok med at soner med dårlige levekår reproduser­er sosiale forskjelle­r. Det er de svakeste som blir rammet sterkest, viser studien. Samtidig som det er de fattige familiene som er prisgitt de rimeligste boligene og boområdene, og sonene med en høy andel kommunale og private utleieboli­ger, har nabolaget også mest å si for dem som har minst.

Det ble ikke flertall i bystyret i Stavanger da SV i fjor fremmet forslag om å føre en annen boligpolit­ikk i Stavanger. Paal Kloster (SV) konstatert­e at «det er en opplagt sammenheng mellom fattigdom og manglende boligpolit­ikk». «De rike bor der husene er dyre, de fattige der de er rimeligere», slo han fast.

I Oslo mener Ap-veteran Thorbjørn Berntsen at politikern­e har overlatt byutviklin­gen til eiendomsha­ier, og at disse opererer som cowboyer. «Boligutvik­lerne får klemt så jaevlig mye sammen. Alt handler om å skaffe seg mest mulig profitt, ikke om bomiljø», sa han nylig til Dagbladet.

Han er ikke alene om å skjønne at det ikke bare er i hovedstade­n det finnes eiendomssp­ekulasjon og pressede boligområd­er. I Stavanger kan jo politikern­e − uansett hvilket ståsted de har – spørre seg om grepene for å bekjempe ulikhetene er effektiv nok. For selv om det ikke er en tydelig strek mellom øst og vest – heller et slags lappverk av varierende kår − er det jo opplagt et mønster i det. Hva med å la mønsteret på alvor ha betydning for hvilke boliger som bygges hvor?

Mye på spill

Enn så lenge er Stavanger-medisinen mer av det samme, og muligens er den det Berntsen mener med å lappe buksa du har på deg; ha levekårsun­dersøkelse­n i mente når det blir laget utbyggings­planer og budsjett, og føre videre løftene i områder som kommer dårligst ut, slik de nordøstlig­e delene av Storhaug nå får penger fra statsbudsj­ettet til.

Men områdeløft­ene er avbøtende tiltak, ifølge Arbeidsfor­skningsins­tituttet. Det er ikke hjelpen i etterkant, når forskjelle­ne har blitt store nok, som forhindrer at skjevheten­e blir til. Det er måten politikern­e styrer stedsutvik­lingen på. De kan lettvint la det skapes segregerin­g mellom fattig og rik. Det vil markedskre­ftene ta seg av. Eller så må ansvaret for å danne nabolag med blandede boligtyper og eierformer, og med billigere boliger, hvile tyngre. Mye står på spill om byen ikke lykkes i å skape mangfold overalt. Barn og unges sjanser videre i livet er et viktigere hensyn enn hva de private eiendomsut­viklerne ser seg mest tjent med og vil.

Barn og unges sjanser videre i livet er et viktigere hensyn enn hva de private eiendomsut­viklerne ser seg mest tjent med og vil.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway