Stavanger Aftenblad

Full bemanning bare to timer daglig

- Hilde Moi Østbø journaist hilde.moi@ aftenblade­t.no Jon Ingemudsen fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

– Hvis jeg skulle sagt det var uforsvarli­g, kunne jeg ikke stått for det. Men jeg synes ikke det er godt nok. Vi får ofte ikke gjort alt vi ser vi skulle ha gjort, sier Gro Ytre-Arne, som er styrer i barnehagen­e Tasta og Austre Åmøy.

Hun er styrer i en av fem barnehager som over to uker har talt hvor mange timer daglig de har full bemanning.

– Da jeg satt og la sammen alle tallene, syns jeg det var skremmende at det er så dårlig bemannings­dekning i løpet av dagen, sier hun.

Lovforslag

Når alle er på jobb skal det vaere tre voksne på ni barn under tre år, og tre voksne på 18 barn over tre år i barnehager i Stavanger.

Men store deler av dagen er det bare en eller to voksne på avdelingen. Tellingen viser at alle tre i snitt er til stede bare 2,09 timer daglig. Noen dager var det full bemanning mindre enn eller rundt én time daglig.

Årsakene til dette er blant annet at de ansatte går vakter, altså at én begynner tidlig og slutter tidlig, mens én begynner seint og slutter seint. Dessuten er det møter, matlaging, sykdom og så skal alle tre ha hver sin halvtimes pause.

31.mai skal Stortinget etter planen behandle et nytt lovforslag om bemannings­norm i barnehagen­e. Dagens regelverk stiller ikke krav til hvor mange barn det kan vaere per ansatt, men det heter at bemanninge­n skal vaere forsvarlig. Den nye loven krever nettopp den bemanninge­n Stavanger kommune allerede har. Men foreldre og barnehagea­nsatte mener dette ikke er godt nok, og krever full bemanning gjennom hele dagen. Det betyr at de mener det må vaere flere ansatte totalt for at det skal vaere tre voksne til stede med barna hele dagen.

Over hele landet har de organisert seg i Foreldreop­prøret 2018 og Barnehageo­pprøret 2018. De har delt historier om barnehageh­verdagen under #uforsvarli­g på sosiale medier de siste månedene.

Et fang

– Det er barna det går ut over. Vi ser at vi ikke får gitt dem alt de trenger. Jeg jobber med de minste. De trenger et fang, de trenger tid til at vi kan se dem og at vi klarer å gi en respons på det de sier eller viser oss. Sånn det er i dag har vi ikke nok tid til dette. Det er barna som blir taperne, sier Helene Andersen, pedagogisk leder i Kvernevik og Havglimt barnehage.

– Da jeg kom på jobb i går, var en assistent alene med fire barn. Et av dem gråt fordi moren hadde gått. Jeg hadde da ti minutter på meg til å prøve og hjelpe barnet og få alle inn på kjøkkenet til frokost før jeg skulle i et møte. Da jeg gikk, var assistente­n igjen alene med de fire, pluss at det trolig ville komme et par barn til i løpet av den neste timen før jeg kom tilbake, sier hun.

– Hva gjør dere hvis det skjer noe når én er alene med så mange?

– Da sitter de andre på vent. Sånn er det ofte store deler av dagen: «Bare vent litt, bare vent litt,» sier Ytre-Arne.

Hun sier at det altfor sjelden blir satt inn vikar når noen er borte, og at begrenset vikarbudsj­ett gjør at mange først setter inn vikar når noen har vaert sykmeldt i 16 dager.

De to mener foreldre ikke er klar over hvor få ansatte som egentlig er på jobb gjennom dagen.

– De henter et fornøyd barn som har fått mat og tørr bleie, men ser ikke hva vi ikke rekker å gjøre, sier de.

Flere pedagoger

Inger Haraldsen, leder i Utdannings­forbundet Stavanger, sier at hun ikke er overrasket av at alle ansatte bare var til stede to timer daglig.

– Jeg vet at mange kjenner seg igjen i dette. Vi får mange tilbakemel­dinger på at det ikke er tid nok for barnehagel­aerere til for eksempel å planlegge det viktige pedagogisk­e arbeidet.

– Hvis man prioritere­r god nok bemanning og nok pedagoger i barnehagen, vil det gi en stor gevinst senere i livet. Det vises ikke om en uke, men om 15– 20 år, ved at en får ta tak i utfordring­er tidlig, sier Haraldsen.

Fra første august innføres også ny pedagognor­m i barnehagen­e. Det innebaerer at 43 prosent av de ansatte skal vaere pedagoger.

– Det er at det egentlig ganske positivt, men det blir oppfattet negativt, fordi det ikke settes av penger til mer bemanning. Flere pedagoger på avdelingen vil bety enda dårligere bemanning fordi pedagogen skal ha minimum fire timer i uken på for- og etterarbei­d, sier Haraldsen.

Aftenblade­t har bedt om en kommentar fra kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner, men ingen i departemen­tet hadde anledning til å kommentere saken fredag.

STAVANGER: I snitt er alle voksne til stede bare to timer daglig i fem ulike barnehager i Stavanger. - Skremmende, mener styrer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway