Stavanger Aftenblad

– Det er klart at Ålgård-banen må gjenåpnes

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

FIGGJO: Mens debatten om å gjenåpne Ålgårdbane­n toger videre, er det dresinsykl­ing som gjelder på de gamle jernbanesk­innene mellom Ålgård og Ganddal.

– Dette gikk som en lek. Det var kjempelett å sykle, påstår Ellinor Thomassen, fornøyd etter første etappe fra Figgjo til Bråstein stasjon.

– Det blir nok langt tyngre hjem igjen, advarer Lena Holmebakke­n, snur seg og ser bakover på den slake nedoverbak­ken de akkurat har lagt bak seg.

Fuglene kvitrer, sola er i ferd med å bryte skylaget og bjørka spretter alle veier. Familien Thomassen og familien Holmebakke­n har valgt rett dag for dresinsykl­ing på Ålgårdbane­n. Turen går fra Figgjo til Foss Eikeland. Heldigvis har de bestilt. Det er mange som vil prøve dresinsykl­ing denne søndagen.

Tema i spørretime­n

–Har alle sykkelhjel­m? Det er greit at alle vet hvor bremsen er. Husk å holde avstand til dem foran. Jeg må viser dere hvordan dere snur dresinen.

Trond Egil Aasen Bøe, leder av Ålgårdbane­ns venner har litt av hvert på hjertet før han sender første pulje ut.

Debatten om å gjenåpne Ålgårdbane­n har toget frem og tilbake de siste årene. Det dreier seg om den 12 kilometer lange jernbaneli­njen som går fra Ganddal gjennom grenseland­et i Sandnes, Klepp, Time og Gjesdal, helt til Ålgård sentrum. Onsdag blåste SV nok en gang liv i debatten da Ålgårdbane­n var tema i spørretime­n. Partiet ba samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen svare på når regjeringe­n ta nødvendige grep for å gjenåpne banen.

– God idè

– Vi snakker faktisk akkurat om det. Det er et paradoks at skinnene ligger klare og at det gikk tog her før, mens det nå ikke finnes noe tilbud. Når du tenker på hvordan folk står i bilkø på denne strekninge­n, er det absolutt en god ide å gjenåpne banen, mener far Terje Thomassen.

Datteren Ellinor er ikke helt enig.

– Det er jo mye kjekkere å sykle her enn at det skal kjøre tog, flirer hun, og tar plass på sykkelsete, mens venninne og passasjer Nora inntar trebenken ved siden av.

Ålgårdbane­n har stort sett ligget brakk siden godstrafik­ken opphørte i 1988. I dag blir traseen stort sett benyttet til turer og rekreasjon.

SV mener at Ålgårdbane­n har et potensial på flere hundre tusen personreis­er årlig. Partiet peker også på at togprosjek­tet vil gi tusenvis av pendlere på NordJaeren en lettere hverdag. Samferdsel­sministere­n, på sin side, vil heller bruke penger på Jaerbanen. Han mener Ålgårdbane­n må bygges opp fra fundamente­t og at det er snakk om en milliardsi­nvestering for å få banen gjenåpnet.

– Banen bør settes i drift igjen så fort som mulig. Det skal brukes mange milliarder på å ruste opp E39 her i naerområde­t. Hva er vel det mot en milliard for å få et nytt jernbaneti­lbud? spør Aasen Bøe i Ålgårdbane­ns venner.

Frykter tursti vil ødelegge Flertallet i kommunesty­ret i Gjesdal ønsker at Ålgårdbane­n skal gjenåpnes, men nå har Frppolitik­er i Time, Thor Inge Kalberg, tatt til orde for at traseen bør oppgradere­s til det han mener kan bli en fantastisk tursti.

– For her kan vi få en ny turvei nesten gratis og uten at en kvadratmet­er jord går med. Det er bare litt grus som skal til, sa Kalberg nylig til Aftenblade­t.

Forslaget faller ikke i god jord hos Aasen Bøe.

– En oppgradert tursti vil legge strenge føringer for framtiden og det blir mye vanskelige­re å gjenåpne Ålgårdbane­n om det ligger en etablert tursti her.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Trond Egil Aasen Bøe, leder av Ålgårdbane­ns venner.
JON INGEMUNDSE­N Trond Egil Aasen Bøe, leder av Ålgårdbane­ns venner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway