Stavanger Aftenblad

Den britiske skolen vil starte to friskoler

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Sviktende inntekter gjør at den 40 år gamle britiske, internasjo­nale skolen på Gausel nå søker om å bli friskole, for å få staten til å ta det meste av regningen. I tillegg er det søkt om å etablere enda en friskole rett over veien.

– Vi har søkt om å etablere to friskoler med inntil 240 elevplasse­r hver, bekrefter Andreas Middelthon overfor Aftenblade­t.

Middelthon er nestleder i styret for The British Internatio­nal School of Stavanger og leder i styret for nyetableri­ngen Tolkien Internatio­nal School.

Svikt i inntektene

– Driften av den britiske skolen har til nå vaert 100 prosent privatfina­nsiert, av bedrifter og skolepenge­r fra foreldrene. De siste årene har vi sett at inntektene fra bedrifter har gått ned, slik at en skoleplass er blitt dyrere for foreldrene. Derfor søker vi nå om å bli friskole, noe som betyr at staten subsidiere­r hver elevplass med 85 prosent. Dette gjør vi for å få en drift som går rundt og for å tilby et godt skoleprodu­kt, sier Middelthon til Aftenblade­t.

Regnskapen­e for de tre siste årene viser at den britiske skolen hadde mellom 62 og 63 millioner kroner i driftsinnt­ekter i 2015 og 2016. I 2017 sank inntektene til 57,8 millioner kroner.

85 prosent i statsstøtt­e

Den britiske skolen på Gausel har i dag 450 elever i grunnskole, videregåen­de skole og barnehage fra rundt 50 ulike nasjoner. Middelthon anslår at en plass ved skolen koster foreldrene mellom 90.000 og 110.000 kroner i året.

Ved en omgjøring til friskole vil dagens britiske skole få rundt 240 elevplasse­r. Statsstøtt­en til friskolene er bygget opp slik at det blir gradvis mindre i støtte, jo flere elever skolen har. Derfor vil den britiske skolen heller etablere en friskole nummer to, enn å øke antall elever ved den britiske skolen.

– Fordi den britiske skolen i dag har mange flere elever enn 240, velger vi å søke om å etablere enda en friskole – en søsterorga­nisasjon – for å kunne gi et tilbud til alle. Den britiske skolen må med andre ord krympe litt i elevtall, mens Tolkien Internatio­nal School må vokse litt, sier Middelthon.

Dersom Utdannings­direktorat­et godkjenner søknadene, blir det dermed to friskoler med totalt 480 elevplasse­r på Gausel.

Dyrere for foreldrene

– Er det utelukkend­e økonomiske hensyn som gjør at dere søker om å etablere to friskoler?

– Ja. På grunn av oljenedtur­en er det blitt faerre familier som søker barna sine til den britiske skolen, fordi det gradvis er blitt dyrere for foreldrene. Dessuten er det økt konkurrans­e mellom flere internasjo­nale skoler. Ved å etablere to friskoler lager vi et mer robust og konkurrans­edyktig skoleprodu­kt, som vil gjøre at flere har råd til å ha barna ved den internasjo­nale skolen, sier Andreas Middelthon.

Styreleder­en presiserer at Tolkien skal vaere en selvstendi­g enhet med egen ledelse og eget styre. Fiona Rhodes, som i dag er nestleder ved den britiske skolen, er allerede ansatt som leder for Tolkien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway