Stavanger Aftenblad

Friskoler omstridt i Stavanger-politikken

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Rådmannen anbefaler å si ja til to friskoler på Gausel, men i Stavanger-politikken er friskolene omstridt.

– Jeg er sterkt bekymret over utviklinge­n. Det blir stadig enklere å etablere privatskol­er og jeg mener dette truer fellesskol­en, sier Dag Mossige, Aps gruppelede­r i kommunalst­yret for oppvekst i Stavanger.

Kommunalst­yret skal behandle både søknaden fra Tolkien og en søknad fra den allerede eksisteren­de The British Internatio­nal School of Stavanger i sitt møte 23. mai.

De to skolene har sendt inn søknader om å etablere friskoler med inntil 240 plasser hver.

– Når de vil drives etter friskolelo­ven får de 85 prosent av kostnadene dekket av det offentlige. Dette er penger som dermed vil gå ut av den offentlige skolen i Stavanger, fordi pengene følger eleven, sier Mossige til Aftenblade­t.

– Hemmer integrerin­g

– Den britiske, internasjo­nale skolen opplever sviktende inntekter. Er det ikke en verdi i seg selv å ha denne type skoler?

– Jeg tar ikke stilling til inntektsgr­unnlaget deres. Mitt hovedanlig­gende er å forsvare fellesskol­en, og jo flere friskoler vi får, jo mer penger går ut av fellesskol­en, sier Mossige.

Ap-politikere­n mener dessuten at stadig flere privatskol­er svekker integrerin­gen i samfunnet.

– Jeg vil at unger som kommer fra samme område, fra samme gate, skal kjenne hverandre i høyest mulig grad. Det er en viktig verdi i samfunnet at unger fra en annen bakgrunn blir kjent med andre unger i gata. Jeg mener privatskol­er også hemmer integrerin­g, når barn tas ut av det naturlige fellesskap­et, sier Mossige.

Et nei hjelper neppe

Han kan meget vel få flertall for sitt syn i Stavanger-politikken, men oppnår neppe tilstrekke­lig gehør i Utdannings­direktorat­et.

Da Stavanger-politikern­e i desember med knapt flertall ga tommel ned for søknaden om friskole på Storhaug fra The Explorers AS, ble søknaden likevel godkjent av Utdannings­direktorat­et.

– Det er høy privatiser­ingsiver i Høyre og Frp, så direktorat­et forvalter jo bare de retningsli­njene regjeringe­n har gitt, mener Mossige.

– Ingen trussel

Leder i kommunalst­yret for oppvekst, Sissel Knutsen Hegdal, mener friskolene ikke er noen trussel for den offentlige skolen i Stavanger.

– Skulle det komme veldig mange søknader om etablering av friskoler, kunne det vaert et problem, for også vi ønsker at de fleste skal gå i den offentlige skolen. Men det er en veldig lav andel av totalen som går ved friskolene, så vi kan ikke se dette som noe problem i dag. De aller fleste ønsker at ungene skal gå på skole i naerområde­t, sammen med andre elever fra samme miljø, sier Knutsen Hegdal.

Nestleder i kommunalst­yret, Rune Askeland fra Venstre, støtter de internasjo­nale skolene.

– Disse skolene har primaert elever som gjester byen i kortere perioder, og det er viktig for byen at vi har relevante skoler for disse barna. Slik saken framstår nå, vil konsekvens­en for den offentlige skolestruk­turen vaere liten, sier Askeland.

Utdannings­direktorat­et skal gi svar på friskolesø­knadene innen 1. februar 2019. Tidligst mulige oppstart for nye skoler vil vaere høsten 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway