Stavanger Aftenblad

«Alt handler om miljø.» Eller?

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Miljø er det som fikk Miljøparti­et de grønne inn på stortinget, men det er den andre politikken som avgjør om de får bli. Folk flest stemmer ikke på de som vil ta fra dem penger.

MDG har laget rap-video: «Å ikke stemme grønt, det er å stemme for å dø. For alt handler om miljø».

MDG har vaert med oss i 30 år, men det er først det siste tiåret økt oppmerksom­het rundt klima og miljø har ført til et løft for partiet. Sammen med en stor innsats fra mannen med miljøroper­ten, Rasmus Hansson, som i 2013 ble valgt inn som MDGs første stortingsr­epresentan­t.

Men hva nå? Et parti på stortinget kan ikke bare mene noe om miljø, og skal de prøve å bli et grønt folkeparti? Da må de begynne å snakke om andre saker.

Voksesmert­er

Det er da voksesmert­ene begynner å kjennes og sprekkene i fundamente­t blir synlige. Selv om stemningen er på topp under landsmøtet, strever partiet med å finne seg selv utenfor miljøboble­n.

Det viste seg blant annet i debatten rundt Acer. Den førte til et stort antall utmeldinge­r fordi mange mente at partiet ble trukket for langt til høyre.

Og den siste tidens partimålin­ger, viser en oppslutnin­g på bare rundt 3 prosent. Det er enda dårligere enn valgresult­atet i fjor høst, da partiet tapte stemmer i siste sving til SV.

De stanger nå derfor hodene i taket, for å prøve å finne sakene som kan trekke tilbake velgerne.

MDG nasjonalt lider nok litt fordi MDG i Oslo har fått så mye oppmerksom­het. Der handler det mye om transport og om å redusere bilbruken. Det er ikke noe en person fra bygde-Norge klarer å forholde seg til.

I oljefylket Rogaland har vel alle fått med seg at MDG ikke er noe saerlig stor fan av oljeindust­rien. De er heller ikke begeistret for den petrokjemi­ske industrien, som bruker oljen fra Norge til å lage plast.

Økonomisk vekst er et skjellsord.

Grønn økonomi

MDG prøver å innføre et nytt element i norsk politikk. Altså verken høyre eller venstre, men grønt.

Men hva er for eksempel grønn økonomisk politikk?

Før landsmøtes­tart, uttalte avtroppend­e talsmann Rasmus Hansson i Politisk Kvarter på NRK at den saken partiet bør jobbe for framover er mer ferie og fritid for arbeidstak­ere. Da skal vi også få mindre i lønn, men det er ifølge Hansson noe folk vil. Tid er nemlig mer verdifullt enn penger for folk, mener han.

Lønnen skal ikke kuttes, men den reduserte arbeidstid­en skal i hovedsak erstatte reallønnsø­kninger.

Men dersom reallønnen ikke øker, hva skjer da?

Hvert år stiger prisene på varer vi kjøper. Det kalles inflasjon. Det skjer hele tiden. Reallønnsv­ekst betyr at lønnen stiger mer enn prisstigni­ng, sånn at vi får litt bedre råd.

Dårligere råd

Med MDGs politikk får vi mer fritid, men vi får også over tid dårligere råd. Partiets svar på dette er å innføre såkalt sirkulaerø­konomi. Det betyr at i stedet for å kjøpe nytt, skal vi reparere og bytte og dele ting med hverandre.

Det er bra, til en viss grad. Men økt etterspørs­el øker produksjon­en og aktivitete­n i økonomien. Og slutter vi å kjøpe ting, blir det mindre aktivitet i norsk økonomi.

Et fall i konsumet kan også føre til økt arbeidsled­ighet. Og legger vi til at det ikke er klart hva de 150.000 som mister jobben i oljesektor­en skal drive med etter MDGs planlagte avvikling, kan vi se for oss en mulig eksplosjon i arbeidsled­igheten.

Det vil da føre til økte utgifter og mindre skatteinnt­ekter for staten. Og i verste fall økonomisk stagnasjon.

Pengebruk

Omstilling bort fra petroleums­industrien kommer allerede til å kreve store investerin­ger, som begrenser det økonomiske handlingsr­ommet, ifølge MDGs partiprogr­am.

Partiet vil prioritere grønn omstilling fremfor store utvidelser av velferdsst­aten.

Så hva blir det da med velferdsst­aten? Hvem skal for eksempel betale for å ta vare på de eldre, i den kommende eldrebølge­n?

Hansson hadde svaret klart. Eldrebølge­n kan vi takle ved at flere av oss får mer fritid. Da kan vi bruke mer av denne tiden til å ta oss av egne foreldre.

For her ligger svaret. MDG mener nemlig at frivillige og ideelle organisasj­oner er en viktig del av velferdsti­lbudet.

Derfor vil de blant annet legge til rette for at frivillige og ideelle aktører skal kunne delta i offentlige anbudspros­esser. Og de vil la barnehagen «vaere en integrert og aktiv del av lokalsamfu­nnet».

Men hva med all fritiden da? Det virker som den lett kan bli spist opp av frivillig, ubetalt, arbeid. Litt å tenke på her, altså.

Litt svevende

MDG-folk bryr seg. Om miljøet, om mennesker, om barn og ungdom, om rusavhengi­ge og de psykisk syke, og om de gamle. Og de plukker plast og vil gjenskape norsk natur.

Men den grønne ideologien er litt svevende, litt drømmende. Vi lever ikke isolert fra verden. Vi importerer og eksportere­r varer, og er del av verdensøko­nomien.

Vi kan ikke late som vi kan leve på ren luft, natur og kjaerlighe­t. Eller at vi kan reparere den gamle vaskemaski­nen i all evighet. Vi kan ikke gi folk mer fritid, mindre penger og kutte jobber, og tro at alt bare vil gå seg til.

På landsmøtet debatteres de grønne og menneskeli­ge sakene.

Det kan godt vaere vi kunne ha godt av å leve litt mer nøkternt. Men folk flest stemmer ikke på et parti som sier høyt at de vil gi dem dårligere økonomi.

Nyvalgt talsperson Arild Hermstad mener at de kan bli et grønt folkeparti på langt sikt. Men at på kort sikt er det bedre å snakke om andre politikkom­råder med utgangspun­kt i miljøpolit­ikken.

Det har han nok rett i. Akkurat nå har MDG mer å vinne på å fortsette å snakke om miljø og mer om de naere sakene, enn å snakke om mer fritid og nedgang i lønn.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway