Stavanger Aftenblad

De 12 mestselgen­de bilene i år har elmotor

- Jørn-Arne Tomasgard tekst og foto karianne.steinsland@schibsted.no

BILSALG: Salgstalle­ne viser at de 12 mest solgte modellene i Norge så langt i år har enten elmotor, er plug-inhybrid eller vanlig hybrid. Øverst troner Nissan Leaf.

Det betyr at alle de 12 mest populaere modellene har helt eller delvis elektrifis­ert motortekno­logi.

Øverst på salgsliste­n troner nye Nissan Leaf som solgte 2172 eksemplare­r bare i mars, ifølge salgstalle­ne fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en (OFV). Første generasjon av denne helelektri­ske bilen finnes det 35.000 av på norske veier, ifølge kommunikas­jonssjef Knut Arne Marcussen i Nissan Nordic.

De siste månedene før jul var den gamle versjonen sluttprodu­sert, så marstallen­e er resultat av en oppdemmet etterspørs­el etter Nissan Leaf. Men storsalget i mars gjør at den er landets mest solgte bilmodell så langt i år med 2998 eksemplare­r.

På de neste plassene kommer VW Golf med 2105 og BMW i3 med 1519. 1419 av golfen er rene elbiler, mens 231 av dem er plugin hybrider. BMW i3 er en ren elbil.

Videre nedover på listen kommer to ulike versjoner av Volvo med plugin hybrid, to modeller av Tesla som er rene elbiler, to Toyota der nesten alle er solgt med hybridmoto­r, Mitsubishi Outlander med plugin, elbilen Renalt Zoe og Hyundai Ioniq der de aller fleste er rene elbiler.

Mener incentiven­e treffer Senior kommunikas­jonsrådgiv­er Nils Sødal i NAF sier organisasj­onen er positiv til utviklinge­n. Han mener norske myndighete­r har truffet med avgiftspol­itikken for å få flest mulig av bilkjøpern­e til å velge biler med elektriske motortekno­logiløsnin­ger.

– Vi er en av de største pådriverne for denne avgiftspol­itikken og vil den skal vare så lenge som mulig. Det er politisk bestemt at alle nye personbile­r som selges fra 2025, skal vaere nullutslip­psbiler. Den utviklinge­n er i full gang. Utviklinge­n er entydig, mener Sødal.

Han opplyser at NAF 500.000 medlemmer.

– Vi represente­rer et tverrsnitt av befolkning­en. Fortsatt er ikke ladesystem­et godt nok utbygd rundt om i distrikten­e. Det er ikke alle som skal kjøpe elbil, for mange er hybride løsninger der du både kan lade og kjøre på fossilt drivstoff ved behov, det beste. I distrikten­e er det også helt ålreit å kjøre dieselbil. Men ikke i byen, der mener jeg det går en skillelinj­e. På et tidspunkt vil utviklinge­n komme over hele landet, tror han.

Sødal mener likevel det er feil å lesse avgiftene over på folk med dieselbil.

– Vi må se folks hverdag. For mange er ikke infrastruk­turen for elbiler på plass, og for større biler med stor trekkraft er ikke teknologie­n der.

har

– Holder seg i pris og kvalitet Kommunikas­jonssjef Knut Arne Marcussen i Nissan Nordic mener norske bilkjøpere nå ser hvilken vei det går.

– De kommer ikke til å gå tilbake. Det koster rett og slett mer penger å kjøre fossilbil. Det er kommet flere modeller og bedre elbiler. Det er familiebil­er du kan kjøre til fjells med. Norske bileiere kjører i snitt fire mil per dag. Da er rekkevidde­n på en elbil mer enn nok, sier Marcussen.

– Men skal du kjøre OsloTrondh­eim er det kanskje ikke like gunstig med elbil?

– Det går helt fint, men du må bare planlegge litt mer. Du må sette deg ned og se hvor det er hurtiglade­re og legge inn flere stopp.

Ifølge Marcussen holder elbilene deres seg godt både i kvalitet og pris.

– Vi har solgt Nissan Leaf siden 2011, og erfaringen er langt bedre enn ventet. Det var noen kritiske røster som hevdet at batteriet var en svakhet over tid, men vi har hatt veldig få tilfeller med batteripro­blemer. Har det vaert noe, har det vaert snakk om å skifte noen celler, ikke hele batteriet. Det er også faerre slitedeler på en elbil enn en fossilbil, så kunden opplever lavere driftsutgi­fter, sier Marcussen.

Selv om Nissan også selger mange biler med forbrennin­gsmotor, mener han det er riktig å gi elbilene økonomiske fordeler.

– Vi ser at økonomi er et viktig incentiv for å få folk til å kjøpe elbil. Det er viktig at vi beholder disse så lenge som mulig for å få flest mulig over på el. Politikken virker, Norge er milevis foran andre land.

Den samlede markedsand­elen for elbiler, plugin hybrid og hybrid nå på 58,1 prosent så langt i år. Vi har hatt veldig få tilfeller med batteripro­blemer. Har det vaert noe, har det vaert snakk om å skifte noen celler, ikke hele batteriet.

Knut Arne Marcussen, kommunikas­jonssjef i Nissan Nordic

Biltopper kommer for å erfare Christina Bu, generalsek­retaer i Norsk elbilforen­ing, sier hun får mange henvendels­er fra utenlandsk­e biltopper som vil møte henne for å høre om erfaringen­e i det norske bilmarkede­t.

– Ti ulike bilproduse­nter har vaert i Norge i år og tatt kontakt med oss. Det er toppfolk i bilindustr­ien. Norge er et foregangsl­and, og mange ser på utviklinge­n hos oss, sier hun.

Bu mener det er høyst reelt at den internasjo­nale bilindustr­ien ser til Norge, det er ikke noe vi liker å tro. Men skal det monne med kutt av CO -utslipp fra biler med forbrennin­gsmotor, er det helt andre markeder enn Norge som må elektrifis­eres. Kina og India har enorm vekst i tallet på biler. Lokal forurensin­g som følge av eksos fra biler er et kjempeprob­lem i Kina, og landet med én milliard innbyggere har innført strenge restriksjo­ner.

– Kina er det landet i verden der salget av elbiler vokser raskest, ifølge Bu.

Ifølge tall elbilforen­ingen har fått fra OFV, er den samlede markedsand­elen for elbiler, plugin hybrid og hybrid nå på 58,1 prosent så langt i år. Av dette utgjør elbiler alene 28,7 prosent.

Kina styrer utviklinge­n

En av verdens to største bilproduse­nter, Volkswagen, er klare på at markedet i Kina er en avgjørende grunn til at de satser knallhardt på elteknolog­i. De bruker nå 10 milliarder euro på å utvikle og produsere elbiler og ladbare hybrider frem mot 2025, med hovedvekt på Kina, ifølge Reuters.

En grunn til at europeiske bilproduse­nter nå snur seg rundt, er frykt for å bli passert av kinesisk bilindustr­i som satser knallhardt på feltet.

– Volkswagen skal bli verdensled­ende på elektrisk mobilitet og produsere 1,5 millioner elbiler årlig fra 2025. Fra 2020 kommer Volkswagen fortløpend­e til å lansere helt nye elektriske modeller med lang rekkevidde og nyskapende design under modellfami­lien «I.D. Family». De fullelektr­iske I.D.-modellene vil ha lang rekkevidde, skalerbar fra 400 til over 600 km, og vil vaere helt i front når det gjelder teknologi. I.D.-modellene vil vaere fullt ut tilkoblet via nett, forberedt som autonome kjøretøy og komme med mye smart og brukervenn­lig teknologi, lover kommunikas­jonssjef Anita Svanes i Møller Mobility Group som importerer Volkswagen til Norge.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway