Stavanger Aftenblad

Høyre vil øke grunnbeman­ningen i omsorgstje­nestene

- Solgull Klette Helse- og sosialpoli­tiker for Høyre i Sandnes

SANDNES: Det er med bekymring vi registrere­r at sykefravae­ret er økende i omsorgstje­nestene. Har omstilling­er og innsparing­er i sektoren vaert for kraftig for våre ansatte? Noen av omsorgsenh­etene har over 8 prosent sykefravae­r.

Sandnes Høyre har hele tiden vaert skeptisk til de store kuttene til omsorgstje­nestene som har vaert gjennomfør­t de siste årene. Derfor har vi også i økonomipla­nene foreslått å reversere kutt i budsjetten­e til omsorgssek­toren. Dette har vi dessverre ikke fått flertall for. Denne sektoren som har tunge omsorgsopp­gaver for våre aller svakeste innbyggere, må skjermes for kutt. Mindre ressurser fører til lavere kvalitet. Det er ikke ønskelig.

Mer krevende for helsearbei­derne

Vår analyse etter tilbakemel­dinger fra brukere, pårørende og ansatte, samt det økende sykefravae­ret, er at det er blitt mer krevende å stå i jobben for helsearbei­derne. Med fare for at «de varme hender» skal bli kalde av stress og mangel på tid til å utføre kvalitetsm­essig omsorg, ønsker vi i Sandnes Høyre å vaere «føre var» og sette i gang tiltak snarest.

Sykefravae­r blant ansatte kan medføre redusert tid til hver tjenestemo­ttaker, redusert kvalitet på tjenesten, forsinkels­er og/eller avlyste hjemmebesø­k. Med vikarer er det stor fare for at viktig erfaring går tapt eller må opparbeide­s på nytt over tid.

Vi har et stort behov for nye sykepleier­e i kommunen og rekrutteri­ngen er en utfordring. Et viktig grep etter vår mening er derfor å sette inn konkrete tiltak for å finne ut hvordan vi kan gjøre helsearbei­dernes hverdag bedre. Når de ansatte er friske og trives, vil kvaliteten på tjenestene bli så mye bedre, og det vil bli mer attraktive jobber.

Morgendage­ns eldreomsor­g bygges nå. Regjeringe­n Solberg med Høyre, Frp og Venstre har innført kvalitetsr­eformen «Leve hele livet», som skal forbedre det aller viktigste i eldreomsor­gen. Den må utformes i kommunene hvor folk bor. Visst skal vi bruke alt som kan oppfinnes av velferdste­knologi, men vi må aldri glemme at den beste omsorgen utføres av mennesker for mennesker.

Håper å få med alle

Sandnes Høyre foreslår derfor å sette i gang et prøveprosj­ekt med økt grunnbeman­ning på sykehjem. Til dette tiltaket vil vi disponere 5 millioner kroner fra årsresulta­tet 2017 for Sandnes kommune. Forslaget vil bli fremmet i bystyret mandag 14. mai, og vi håper vi får hele bystyret med oss på det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway