Stavanger Aftenblad

Metropolis må få forplikten­de løfter

- Dag Mossige Kommunalrå­d, Ap Bjørnar Haugstad Jåtten Stavanger AUF

POLITIKK: Dersom Metropolis må ut av Nytorget, fortjener de en forplikten­de garanti om at de ikke vil risikere å stå uten et tilbud, men at erstatning­slokaler tvert i mot skal stå klare fra dag én.

Stavangers unge har et uvurderlig tilbud i Metropolis, ungdommens eget kulturhus. Fra byens politikere fortjener dets 50.000 årlige brukere forplikten­de løfter – ikke uforplikte­nde selvskryt.

En rød sild

Britene kaller det «a red herring» – en rød sild. Uttrykket stammer fra historien om jegeren som brukte røde og sterktlukt­ende kippers for å forsøke å distrahere og derved trene opp sine jakthunder. En «red herring» er da noe som distrahere­r, eller til og med villeder, fra hovedsaken.

Vi påstår ikke det er med overlegg, men Per A. Thorbjørns­ens (V) lange innlegg «Metropolis har aldri vaert truet» (4.5.18), fremstår til tider som en eneste rød sild. For med hele 731 ord til rådighet, hvorfor går ikke Thorbjørns­en til sakens kjerne, som er å love at ingen skal stå uten et tilbud fra Metropolis i byggetiden?

Nytorget 1, hvor Metropolis holder til i dag, skal rives. Høyre-alliansen (H, Frp, KrF, V, SP, og Pensjonist­partiet) vil ha et massivt kontorbygg på 4-7 etasjer og opptil 20.000 kvadratmet­er der i stedet, noe de proklamert­e i en pressekonf­eranse i februar.

Ikke ett ord

Hvor mye oppmerksom­het ga så disse partiene Metropolis da? Aftenblade­t oppsummert­e det bra: «I avtalen mellom flertallsp­artiene heter det nå kun at Metropolis skal ha «sentrumsna­ere lokaler». Ja, faktisk – det var alt. Ikke ett eneste ord om at Metropolis skulle få vaere på Nytorget. Heller ikke ett ord da om det dyktige og tilgjengel­ige fagmiljøet i Ungdom og Fritid, som holder til i 2. etasjen over Metropolis og gjør en saers viktig jobb for unge i Stavanger i dag.

Byggetiden vil ta år

Det er bra at Thorbjørns­en nå holder muligheten åpen for at både Metropolis og Ungdom og Fritid kan flytte inn i et nybygg på Nytorget. Men byggetiden vil ta år. Hvor skal Metropolis holde til i byggetiden? «Det må vi få tid til å komme tilbake til», skriver han, og ønsker å sette punktum for debatten.

For Stavanger Arbeiderpa­rti og Stavanger AUF er dette langt fra godt nok. Dersom Metropolis må ut av Nytorget, fortjener de en forplikten­de garanti om at de ikke vil risikere å stå uten et tilbud, men at erstatning­slokaler tvert i mot skal stå klare fra dag én.

Røde, døde sild

Innen det nåvaerende politiske flertall er villige til å gjøre dette, vil alle andre løfter og tåketale om Nytorget fremstå som røde, døde, sild.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? – Med hele 731 ord til rådighet, hvorfor går ikke Per A. Thorbjørns­en til sakens kjerne, som er å love at ingen skal stå uten et tilbud fra Metropolis i byggetiden? spør Dag Mossige og Bjørnar Haugstad Jåtten.
FREDRIK REFVEM – Med hele 731 ord til rådighet, hvorfor går ikke Per A. Thorbjørns­en til sakens kjerne, som er å love at ingen skal stå uten et tilbud fra Metropolis i byggetiden? spør Dag Mossige og Bjørnar Haugstad Jåtten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway