Stavanger Aftenblad

Et varslet nederlag

-

LEDER: Det politiske jordskjelv­et som har rammet Socialdemo­kratarna i Sverige er et kraftig varsko til den norske venstresid­a.

En meningsmål­ing publisert av den svenske storavisen Dagens Nyheter mandag viser at det innvandrin­gsfiendtli­ge Sverigedem­okratarna (SD) har en oppslutnin­g på 20 prosent blant svenske velgere, drøyt tre måneder før svenskene skal velge ny Riksdag i september. I samme måling får det sosialdemo­kratiske partiet 24 prosent. Justert for feilmargin­er er det dekning for å si at de to partiene er jevnstore blant velgerne i Sverige. Sosialdemo­kratene (S) har aldri hatt så dårlige målinger i mai måned i et valgår siden man begynte å samle inn slike data i 1979.

Dersom Frp og Ap hadde vaert jevnstore på meningsmål­inger i Norge (i stortingsv­alget i høst fikk Ap 27 prosent, mens Frp fikk 15) ville det vaert oppsiktsve­kkende nok. Men i Sverige, hvor SD har vaert ignorert og idiotforkl­art av det politiske etablissem­entet, er en slik framgang intet mindre enn et jordskjelv.

I Sverige, hvor Sverigedem­okraterna har vaert ignorert og idiotforkl­art av det politiske etablissem­entet, er en slik framgang intet mindre enn et jordskjelv

Dersom denne målingen, som ikke er enestående, blir reflektert i valget, vil det bety at SD ikke lenger kan ignoreres. Det diskuteres allerede hvordan de konservati­ve Moderatern­a skal forholde seg til SD i et forsøk på å danne ny regjering.

Nå er det selvsagt lenge til september, og derfor litt tidlig å konkludere rundt konkrete regjerings­alternativ­er, men det later til å vaere svaert sannsynlig at et flertall på borgerlig side vil bli vanskelig å oppnå uten en eller annen form for avtale med SD.

Bak nedgangen for sosialdemo­kratene ligger det enda mer dystre tall. For det viser seg at mange av de nye velgerne til SD kommer fra - nettopp sosialdemo­kratene. Og dette til tross for at partiet i seinere tid har vedtatt en strammere innvandrin­gsog asylpoliti­kk. Mye tyder på at denne kursendrin­gen har kommet for seint til å overbevise. Slik sett likner dette på situasjone­n i Norge, hvor den nye innvandrin­gspolitisk­e talsmannen i Ap, Masud Gharahkhan­i, har skapt mer forvirring enn klarhet.

Statsminis­ter Stefan Löfven har ikke maktet å dreie debatten fra kulturkrig (som også er den banehalvde­len Sylvi Listhaug trives best på her i Norge) og over til de økonomiske grepene som kan gi bedre integrerin­g av dem som allerede er ankommet. Mange velgere kjenner på en sterk angst for at svensk kultur og identitet er truet, og stemmer på partiet som målbaerer denne angsten.

 ?? VILHELM STOKSTAD/TT ?? Partileder Jimmie Åkesson under Sverigedem­okraternas landsmøte i fjor.
VILHELM STOKSTAD/TT Partileder Jimmie Åkesson under Sverigedem­okraternas landsmøte i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway