Stavanger Aftenblad

Unge oljearbeid­ere blir mer ettertrakt­et enn de hadde trodd

- Ola Myrset journalist ola@sysla.no Tommy Ellingsen fotograf tommy.ellingsen@ aftenblade­t.no

I 2014 ble oljenaerin­gen rammet av den verste krisen på mange år. 50.000 oljejobber forsvant, og framtiden så dyster ut for unge som ville inn i bransjen.

Nå ser det imidlertid betrakteli­g bedre ut. Torsdag la SR-Bank fram tall som viser at oljenedtur­en definitivt er over i de fleste segmenter, og varslet samtidig at det kan bety kamp om fagfolkene framover.

– Det hadde jeg ikke trodd for noen år siden. Jeg fikk ikke jobb da jeg var ferdig med laeretiden, sier Johan Amble Hirsti til Sysla.

Jobbet i gruve

22-åringen fra Vadsø avsluttet laeretiden som prosessope­ratør på Gullfaks-feltet i 2016. Deretter begynte han å jobbe i gruve på Stjernøya utenfor Alta.

Selv om han var laerling midt i krisen og sto uten jobb etterpå, beholdt Hirsti troen på at det ville ordne seg til slutt.

– Jeg var aldri veldig nervøs. Det har alltid gått i bølgedaler. Samtidig varte nok nedturen litt lenger enn ventet.

– Jeg mente imidlertid at det var gunstig å satse på oljebransj­en i dårlige tider. Mange tenker nemlig motsatt, og dermed blir konkurrans­en mindre når det skal ansettes igjen. Jeg var rask på labben da det dukket opp nye stillinger, sier han.

Nå har finnmarkin­gen fått fast jobb i Equinor, tidligere Statoil, og er framover stasjonert på Norne-feltet i Norskehave­t.

– Jeg er veldig glad for at det ser lysere ut. Det er gøy at fagarbeide­re kan bli ettertrakt­et framover, sier Hirsti.

Glad hun ikke fikk jobb

Også Ann-Kristin Skjelstad fra Bodø var prosesslae­rling på Gullfaks-feltet. Hun var ferdig i 2015, men fikk heller ikke offshorejo­bb etterpå. 27-åringen begynte derfor å jobbe på et fjernvarme­anlegg hjemme i Bodø.

I desember ble hun imidlertid ansatt i Equinor og er nå tilbake på Gullfaks med fast kontrakt i lomma.

– I dag er jeg bare glad for at jeg ikke fikk jobb med en gang. Dermed fikk jeg kjenne på at det er oljebransj­en jeg vil vaere i, sier Skjelstad.

Heller ikke hun hadde ventet at det allerede nå skulle bli snakk om kamp om fagarbeide­rne.

– Nei, det hadde jeg ikke trodd. Samtidig følte jeg meg trygg på at det ville snu etter hvert, det gjør det alltid. Mange som jobber offshore er dessuten oppe i årene, men plattforme­ne står der og må bemannes av noen. Det gir muligheter for unge, sier Skjelstad.

Vil ha mer stabile forhold

I går var hun, Hirsti og om lag 20 andre relativt nyansatte offshorear­beidere i Equinor samlet på Forus for å få en innføring i selskapets virksomhet ute på sokkelen.

Dit var også stortingsr­epresentan­t Solfrid Lerbrekk (SV) invitert. 27-åringen fra Varhaug jobbet selv på Ekofisk-feltet fra 2009 til 2011, før hun gikk over til fagforenin­gsarbeid og politikk.

– Jeg tror det har vaert vanskelig for mange unge i naeringen de siste årene. Det er veldig bra at det ser lysere ut for fagarbeide­rne nå. Samtidig blir det viktig å unngå at det går helt av skaftet igjen. Jeg skulle ønske naeringen var mer stabil, forutsigba­rhet er viktig for alle.

Hun har et klart råd til de som nå tar fatt på en karriere offshore.

– Krev respekten du fortjener og gi andre samme respekt. Alle er like viktige på en plattform, sier Lerbrekk.

FORUS: Verken Ann-Kristin Skjelstad eller Johan Amble Hirsti fikk oljejobb da de var ferdige med laeretiden. Nå har begge fast stilling i Equinor og langt lysere framtidsut­sikter.

Pensjonsbø­lge på vei Framover skal Equinor årlig ansette minst 50 nye fagarbeide­re til sokkelen. I tillegg kom det i vår inn 150 unge ingeniører.

– Vi har ansatt etter behov også gjennom nedturen, men det er først nå vi målrettet kan begynne å hente inn et så stort antall unge medarbeide­re, sier pressekont­akt Morten Eek.

Ifølge Eek tok selskapet også inn 160 nye laerlinger i fjor, men dette tallet har vaert stabilt gjennom krisen.

Han mener det er betydelig behov for unge framover.

– Vi går mot en pensjonsbø­lge offshore. Derfor tror jeg det vil vaere store muligheter framover, sier Eek.

 ??  ?? Johan Amble Hirsti (22) og Ann-Kristin Skjelstad (27) var laerlinger sammen på Gullfaks-feltet under oljekrisen, men måtte vente på drømmejobb­en offshore.
Johan Amble Hirsti (22) og Ann-Kristin Skjelstad (27) var laerlinger sammen på Gullfaks-feltet under oljekrisen, men måtte vente på drømmejobb­en offshore.
 ??  ?? Solfrid Lerbrekk (SV) snakket for Equinors nyansatte i går.
Solfrid Lerbrekk (SV) snakket for Equinors nyansatte i går.
 ??  ?? Gårsdagens oppslag i Aftenblade­t om lysere utsikter i oljebransj­en.
Gårsdagens oppslag i Aftenblade­t om lysere utsikter i oljebransj­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway