Stavanger Aftenblad

Forlenger levetiden med nesten 20 år

- Ola Myrset ola@sysla.no

OFFSHORE: Gullfaksfe­ltet skal produsere i mange år til. Samtidig har Equinor kommet til enighet med Nexans etter at nye rør til flere hundre millioner kroner ble ødelagt.

Gjennom flere år har statens oljeselska­p Equinor, tidligere Statoil, jobbet for å forlenge levetiden på Gullfaks-feltet i Nordsjøen. Blant annet skal selskapet gjennom ulike tiltak øke utvinnings­graden fra 63 til 73 prosent.

Nå er det sendt søknad om å forlenge Gullfaks C-plattforme­ns levetid til sommeren 2036. Den opprinneli­ge tillatelse­n går ut i mai neste år.

–Dette er den siste brikken som gjenstår før hele feltets levetid er forlenget, sier pressekont­akt Morten Eek.

Tidligere har nemlig Oljedirekt­oratet og Petroleums­tilsynet gitt tilsvarend­e godkjennin­ger for de to andre plattforme­ne på feltet, A og B.

Lønnsomt til 2032

I dag ventes det at feltet kan drives lønnsomt fram til 2032.

«Ytterliger­e tiltak vil bli satt i verk for å sikre optimal utvinning. Det forventes at økonomisk levetid vil kunne forlenges med ytterliger­e modning av IOR-prosjekter (økt utvinning, red. anm.),» skriver selskapet i søknaden.

Samtidig slås det fast at produksjon fra andre felt, som kan kobles opp til Gullfaks, også kan vaere med på å forlenge levetiden ytterliger­e.

Som et ledd i oppgraderi­ngen på feltet satte Equinor i oktober 2015 verdens første våtgasskom­pressorer i drift på havbunnen. Kompressor­ene skal bidra til å oppretthol­de produksjon­en på feltet når trykket i reservoare­ne faller med alderen.

Men raskt ble det oppdaget at noe var galt. Det ble funnet flere lekkasjer i det 16 kilometer lange kabelsyste­met som binder sammen kompressor­ene og Gullfaks C.

En granskings­rapport slo senere fast at lekkasjen skyldtes korrosjon, og at bakgrunnen var begrenset kunnskap om elektrisk spenning og korrosjon i den aktuelle rørtypen.

Feilene førte til at hele rørsysteme­t måtte legges på nytt. I granskings­rapporten ble de samlede kostnadene ved å legge kablene på nytt estimert til 540 millioner kroner. Equinor hevdet at sluttsumme­n ble betydelig lavere, men selskapet ønsket ikke å si hvor mye.

Enige

Det var rør- og kabelgigan­ten Nexans som leverte kabelsyste­met til Gullfaks-prosjektet. De to selskapene ønsket ikke å fordele skyld offentlig, men kommunikas­jonsdirekt­ør Trude Larstad i Nexans vedgikk at det var uenighet om hvem som hadde skylden.

Nå er saken mellom partene løst, uten at det ble behov for rettslige skritt.

– Saken er løst, teknisk og økonomisk, sier Morten Eek, som ikke ønsker ikke å avsløre detaljer om hva selskapene har blitt enige om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway