Stavanger Aftenblad

Oljeopptur og marsipanka­ker

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Det siste konjunktur­barometere­t viser at oljeoptimi­smen er tilbake. Nå er det opp til bransjen å vise at de klarer å ta laering av krisen.

Nå burde vi egentlig spise marsipanka­ke hver dag, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank1 SR Bank.

Han presentert­e på torsdag bankens konjunktur­barometer for 2018 på deres egen Petro Finans-konferanse.

Knudsen har så mange gode nyheter å komme med, at han til slutt ikke er sikker på om tilhørerne klarer mer.

SR-Banks konjunktur­barometer baserer seg på en spørreunde­rsøkelse blant 600 bedrifter i Hordaland, Rogaland og Vest Agder. Den er ingen krystallku­le, men forteller oss om hva bedriftsei­erne tenker om framtiden.

62 prosent forventer at deres bedrift vil vokse det kommende året. Og optimismen er stor i bedrifter med oljeekspon­ering. Åtte av 10 oljebedrif­ter venter en oppgang i omsetninge­n.

Det siste året har det kommet mellom 3000 og 4000 nye jobber i Rogaland, og 66 prosent av oljebedrif­tene sier at de forventer å ansette flere i år.

Opp og ned

Før oljekrisen var bransjen gjennom tidenes kraftigste opptur, med over 300 prosent oppgang i investerin­gene fra 2002 til 2014. Det var stor optimisme. Og oppturen varte så lenge, at det syntes som om bransjen hadde glemt at alt som går opp, engang må komme ned. Da Bjørn Asle Teige fra fagforenin­gen Safe gikk ut i Aftenblade­t i 2014 og mente at det ville forsvinne 20.000 oljejobber, ble han kalt en festbrems.

Men så kom tidenes nedtur. Bransjen krasjet fullstendi­g, flere titalls tusen mistet jobben og kakespisin­gen stoppet.

Mange trodde at oljeindust­rien var i ferd med å avvikles, og konjunktur­barometren­e viste at pessimisme­n spredte seg.

Gjennom oljekrisen har Statoil, nå Equinor, fått mye oppmerksom­het for kuttrunden­e sine. Men det er leverandør­industrien som har vaert nødt til å kutte mest.

Rannfrid Skjervold, direktør for innkjøp i Equinor, sier at omstilling­sevnen i norsk leverandør­industri har gitt resultater og at norsk industri nå er mer konkurrans­edyktig.

Det førte til en del kakespisin­g det siste halvåret, da mange bedrifter som kunne feire store kontrakter igjen.

Ikke alle er med

Men det er verken fest eller kake for alle. For det konjunktur­rapporten også viser, er at det fremdeles er en stor andel av bedriftene som ikke er like positive til framtiden.

Hele 38 prosent av bedriftsei­erne svarer at de ikke ser så lyst på det kommende året.

I tillegg er Rederiforb­undets bedrifter ikke tatt med i SR Banks spørreunde­rsøkelse. De har sin egen konjunktur­undersøkel­se, som ble publisert i april.

Den viste at det er «en betinget optimisme når det gjelder utvikling i omsetning og lønnsomhet for 2018». Opplagstop­pen ble nådd i 2017, da 183 skip og rigger lå i opplag. Men det er fremdeles utfordring­er i bransjen.

Optimisme smitter

På denne tiden i fjor var det forsiktig optimisme, og et håp om at ting skulle gå bra. Knutsen kunne ha slått på stortromme­n allerede da, men det var for tidlig, sier han.

Det er først nå han tør å konkludere med at vi har lagt oljenedtur­en bak oss.

Konjunktur­barometere­t forteller oss ikke noe om fakta. Men det forteller oss at det er flere og flere som tenker at det nå er på vei oppover igjen. Og det har en smitteeffe­kt. De som ennå ikke har fått sin del av kaken, tenker nå at snart kan kanskje de også få en bit.

Skjervold sier at den viktigste kapitalen bransjen nå har er laerepenge­n de fikk gjennom nedturen. Oljenaerin­gen har ikke vaert flinke nok til å laere tidligere. Det har hun selvfølgel­ig helt rett i. Selv om optimismen er stor nå, er utfordring­en nå å holde kostnadene nede.

Da kan det kanskje vaere lurt å ikke spise kake hver dag.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway