Stavanger Aftenblad

Vil ha seminar om ungdomsvol­d

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Volden blant ungdommer blir grovere. Nå ber politikere om et seminar om det Sør-Vest politidist­rikt omtaler som en skremmende trend.

Med blodet rennende fra ansiktet blir offeret kommandert til å kysse voldsutøve­rens sko. Rundt står andre ungdommer og ler. Noen av dem filmer med mobiltelef­onene sine. Filmer av volden blir lagt ut på sosiale medier.

Reaksjonen­e har vaert sterke etter at Aftenblade­t omtalte voldshende­lsen som skjedde i Stavanger for noen måneder siden. Det er ikke den eneste grove voldshende­lsen hvor ungdommer helt ned i 13-14-årsalderen er involvert.

Politiinsp­ektør Grete Winge omtaler volden som en trend. Dette bekymrer blant annet politikern­e i kommunalst­yret for oppvekst i Stavanger kommune.

Enstemmig

Under onsdagens møte vedtok et enstemmig oppvekstst­yre å gå inn for representa­nt Rune Askeland (V) sitt forslag (se faktaboks) om å få i stand en konferanse eller et seminar der blant annet politi, skoler, foreldre og elevråd blir invitert med.

– Det er viktig at vi politikere følger opp økningen i ungdomskri­minalitet i byen og involverer hele vårt ansvarsomr­åde i oppvekstse­ktoren slik vi nå gjør. Vi fikk urovekkend­e info fra politiførs­tebetjent Kathrine Saeland Rotseth i arbeidsutv­algsmøtet i forrige uke. Politiet etterlyser en tettere kommunal oppfølging, sier Askeland etter det enstemmige vedtaket.

Mange ganger er det hele poenget med volden at den skal filmes og deretter deles i sosiale medier.

Johannes Skaar, psykiater

Tilskuerne

Blant dem som har uttalt seg om den grove voldstrend­en er Gunhild Solem, som er mobbeombud i Rogaland. Hun mener at det er viktig å jobbe med tilskuerne som passivt står og ser på volden.

– Vi må bevisstgjø­re ungdommer om hvilken rolle de faktisk har som passive tilskuere. For offeret er det grusomt å vite at mange ser volden uten å gripe inn. Det gir en enorm ensomhetsf­ølelse. Du føler deg helt alene i verden, sa Solem.

Psykiater Johannes Skaar, som også har uttalt seg om trenden, mener at volden kan bli grovere som følge av at den blir filmet.

– Filmingen i seg selv kan vaere en motivator for voldsutøve­ren. Mange ganger er det hele poenget med volden at den skal filmes og deretter deles i sosiale medier. Dette handler om å få respekt og status, samtidig som offeret skal ydmykes. Ved å legge voldsfilme­r ut på nett, blir offeret ydmyket til evig tid, sa psykiatere­n.

Mobilvedta­k

Under onsdagens møte i oppvekstst­yret foreslo Venstre også å be rådmannen synliggjør­e konsekvens­er og kostnader ved å innføre mobilhotel­l i Stavanger-skolene (se faktaboks). Dette forslaget ble vedtatt mot stemmene til Senterpart­iet og Fremskritt­spartiet.

– Hensikten med dette er å redusere bruken av mobiltelef­oner på skolen, sier Askeland.

– Har forslaget noe med voldstrend­en å gjøre?

– Indirekte, sier Askeland og fortsetter:

– Vi har fått innspill fra blant annet politiet om at det foregår mye på mobilene i skoletiden som ikke er bra. I dag har vi ingen regulering av mobilbruk i reglemente­t for Stavangers­kolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway