Stavanger Aftenblad

24-åring dømt for sex med jente (15)

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

DALANE TINGRETT: Gjentatte ganger hadde mannen seksuell omgang med den mindreårig­e jenta. Likevel slipper han fengsel.

En 24 år gammel mann er i Dalane tingrett dømt til 120 dagers samfunnsst­raff for brudd på straffelov­en paragraf 302. Tiltalte og den fornaermed­e jenta var kjaerester og den seksuelle omgangen var frivillig.

I dommen understrek­es det imidlertid at mindreårig­e ikke kan samtykke til seksuell omgang. Altså at det ikke er greit å ha sex med mindreårig­e selv om begge vil.

Flere års forskjell

Ifølge dommen hadde de to sex gjentatte ganger i perioden august 2015 til desember 2016. Da det seksuelle forholdet startet, var fornaermed­e drøyt 14 år. Tiltalte er nesten 7 år eldre.

Allerede kort tid etter at den seksuelle kontakten startet, ble helsestasj­onen i den aktuelle kommunen gjort kjent med at fornaermed­e og tiltalte hadde samleier. Etter hvert ble også barneverne­t kjent med dette. Først ett år senere ble politiet gjort kjent med forholdet, og saken ble registrert som undersøkel­sessak. Ett år etter dette igjen ble tiltalte avhørt.

Erkjente straffskyl­d

Tiltalte tilsto allerede i det første avhøret. Da rettssaken startet i Dalane tingrett erkjente han straffskyl­d. Både hans uforbehold­ne tilståelse og den lange saksbehand­lingstiden, som retten mener at grenser til brudd på menneskere­ttighetsko­nvensjonen, trekker i formildend­e retning.

Når retten kommer til at tiltalte skal dømmes til samfunnsst­raff, og ikke til ubetinget fengsel som er det klare utgangspun­ktet i denne typen saker, så er det under betydelig tvil.

I dommen pekes det blant annet på at forholdet pågikk over lang tid. Retten mener likevel at denne saken er så spesiell at straffens formål ikke taler mot en reaksjon i frihet.

24-åringen dømmes til 120 timers samfunnsst­raff. Verken påstand om oppreisnin­gserstatni­ng eller saksomkost­ninger ble lagt ned. Dermed dømmes ikke tiltalte til å betale dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway