Stavanger Aftenblad

Ja til ny barnehage på Storhaug

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Flertallet av politikern­e sier ja til ny privat barnehage på Storhaug til tross for at det fører til nedleggels­e av kommunale barnehagep­lasser.

Det ble vedtatt i kommunalst­yret for oppvekst onsdag ettermidda­g. I vedtaket presiserer flertallsp­artiene (H, V, KrF, Frp og Sp) at det må vaere en forutsetni­ng at barnehagen bygges på Storhaug.

Den private barnehagea­ktøren Trygge Barnehager har søkt om å bygge Storhagen barnehage på Storhaug. Barnehagen skal ifølge søknaden ha 90 plasser og stå ferdig i 2020.

Ifølge rådmannen vil Storhaug fram mot 2020 mangle 200 barnehagep­lasser.

–Alle saker om nye private barnehager i Stavanger volder oss stor hodepine. Her er det mange hensyn som står imot hverandre. Vi vet at vi har for mange barnehagep­lasser totalt, samtidig som det er for få på Storhaug. Vi har lagt bak oss to smertefull­e runder med nedlegging av barnehagep­lasser. Det har vi med oss når vi vet at det kommer en ytterliger­e nedbemanni­ngsrunde i 2018. Men det å etterkomme behovet for barnehagep­lasser på Storhaug blir viktigere, sa Sissel Knutsen Hegdal (H) leder av kommunalst­yret for oppvekst under behandling­en av saken.

Forsvinner fra Bekkefaret

I rådmannens forslag til vedtak kommer det fram at det er barnehagep­lasser i Hillevåg bydel, naermere bestemt midlertidi­ge plasser i Bekkefaret, som forsvinner hvis det bygges ny privat barnehage på Storhaug.

– Vi kan ikke akseptere og forsvare at vi skal oppretthol­de plasser i Hillevåg bydel som er i midlertidi­ge bygg. I og med at den nye barnehagen på Storhaug ikke skal stå ferdig før i 2020, får familiene som har barn der god tid på seg til omstilling. Det gir en viss forutsigba­rhet, sa Knutsen Hegdal.

Flertallsp­artiene er også opptatt av at normen for uteareal skal følges. I søknaden fra Storhagen barnehage ligger totalt leke- og oppholdsar­eal ute lavere enn veiledende norm. En del av utearealet er planlagt på taket.

Bygge selv

Arbeiderpa­rtiet fremmet forslag om at Stavanger kommune går i forhandlin­ger om å bygge barnehagen selv.

– Slik kan vi slippe å forholde oss til denne aktøren, vi sikrer jobben til de ansatte og sikrer kvalitet og forutsigba­rhet fremfor å vaere med i en kommersiel­l barnehagek­jede, sa Dag Mossige (Ap).

– Hvorfor setter Arbeiderpa­rtiet ideologi foran barns beste og foreldres valgfrihet? Hvorfor vil dere si nei til en barnehagea­ktør vi vet foreldrene er fornøyd med, spurte Kristoffer Sivertsen (Frp), som mener den nye barnehagen må tas imot med åpne armer.

–Vi sier ikke nei, vi sier ja, men vi mener det beste er at barnehagen er kommunal, svarte Mossige.

Arbeiderpa­rtiets forslag fikk ikke flertall.

Ingen konkurrent

– Vi kommer ikke til å stemme for en ny privat barnehage i Storhaug bydel. Ikke fordi vi ikke mener Storhaug skal ha nye barnehagep­lasser, men fordi Rødt har programfes­tet at vi ikke skal godta en barnehagea­ktør som skal tjene penger på det, sa Sara Mauland (Rødt).

– Vi trenger flere barnehagep­lasser på Storhaug, derfor mener jeg det er viktig at vi får gang på en barnehage. Så langt jeg har forstått er Trygge barnehager en solid aktør, sa Anne Kristin Vik Bruns.

Et bystyreved­tak sier at nye barnehager som bygges som hovedregel skal vaere kommunale eller ideelle. Dette har både rådmannen og flertallet av politikern­e valgt å se bort fra her.

– KrF stemte for dette i bystyret, men i dette tilfellet har vi ingen ideell aktør som konkurrere­r med den private, sa Bruns.

Saken var til behandling i kommunalst­yret i mars. Da valgte politikern­e å sende saken tilbake til administra­sjonen for å få svar på flere spørsmål. De ville blant annet vite hvilke kommunale barnehagep­lasser rådmannen ville legge ned for å godkjenne barnehagen.

Barnehagen skal ifølge søknaden ha 90 plasser og stå ferdig i 2020.

 ?? GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? Politikern­e sier ja til å gi Trygge Barnehager driftstils­kudd til å bygge ny privat barnehage på Storhaug.
GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX Politikern­e sier ja til å gi Trygge Barnehager driftstils­kudd til å bygge ny privat barnehage på Storhaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway