Stavanger Aftenblad

Ingen pålegg om «to øl-regel»

- Håvard Tanche-Larsen Knutsen havard.t.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Foreløpig er det ingen festivaler eller arrangemen­t som har fått restriksjo­ner om å kun selge to øl om gangen.

Det opplyser juridisk sjef i Stavanger kommune, Anita Wirak, til Byas.

– Det ikke har vaert ansett som nødvendig i de konkrete sakene vi har hatt til behandling, forteller hun.

I fjor var det mange publikumme­re og politikere som reagerte. Etter at konserten We love the 90’s gikk over styr, valgte kommunen å innføre en begrensnin­g på antall enheter det gikk an å kjøpe i baren samtidig – fra fire til to.

Mablis, Mods-konsertene­og Den store sommerfest­en (Bieberkons­erten journ.anm.) var arrangemen­tene som ble rammet.

Ordningen skapte overskrift­er i riksmedier og i utlandet. Festivalsj­efer utenfor kommunegre­nsa ristet på hodet.

Restriksjo­nen ble evaluert i desember i fjor. I en rapport kom det fram at ordningen også hadde positive sider:

«Det er registrert faerre grove avvik nå i år enn tidligere, og politiet er av den oppfatning at begrensing på to enheter har en klar effekt», sier politiet i sin uttalelse.

Skjenkekon­trollen melder i samme rapport at de er usikre på om et lavere beruselses­nivå kun skyldes begrensnin­gene i antall enheter, men understrek­er at det åpenbart var en medvirkend­e årsak.

– Når resultaten­e var så gode, kan dere ikke bare fortsette med dette i år?

– Fjoråret var spesielt, med flere store konserter og festivaler. I bunn her ligger det et krav om at arrangøren må gjennomfør­e forsvarlig skjenking, uansett om det er en begrensnin­g i bevillinge­n eller ikke, sier Wirak.

Mablis dobler

I fjor fikk Mablis kun lov til å selge to øl av gangen, i år blir det fire.

– Vi har hatt en konstrukti­v dialog med skjenkemyn­dighetene som har ført til at vi i år får selge fire enheter til hver person. Dette gir oss en bedre publikumsf­lyt, men også et større ansvar med å holde arenaen trygg for barn og unge, sier markedsans­varlig i Mablis, Birte Baerheim.

Festivalen har gratis inngang for barn under 12 år. Baerheim sier at dette er noe Mablis verdsetter høyt, men dette var også en av hovedgrunn­ene til at festivalen i fjor kun fikk servere to øl om gangen.

– I Mablis sitt tilfelle har arrangøren iverksatt tiltak for å sørge for en forsvarlig skjenking. Derfor får festivalen i år lov til å selge fire øl om gangen i stedet for to, sier Wirak og trekker fram flere punkter: y Mablis har blitt arrangert i to

år uten bemerkning­er. y Festivalen har i år flere vakter

som er grundig opplaert. y Mindreårig­e skal merkes

med eget armbånd. y I møter har Mablis lagt fram gode og tydelige planer for gjennomfør­ing og avvikling av festivalen.

Utopia: Regulerer selv Festivalsj­ef i Utopia, Espen Yung Svendsen, sier at festivalen ennå ikke har fått svar på sin søknad om skjenkebev­illing. I fjor sommer var festivalen det eneste store arrangemen­tet i kommunen som fikk selge fire øl om gangen.

Svendsen synes at debuten i 2017 var så vellykka, at han ikke tror at festivalen har mistet «goodwill» hos kommunen.

– Jeg ser ingen grunn til at noe skal bli annerledes i år, sier han til Byas.

I løpet av lørdagen i fjor, valgte festivalen på eget initiativ å senke antall enheter som ble solgt fra fire til to. Dette fordi beruselses­nivået var i ferd med å bli for høyt.

– Slik blir det også i år. Vi skal opptre ansvarsful­lt og regulerer når det er behov for det, sier han.

Individuel­l vurdering

Wirak forteller at hver bevilling vurderes individuel­t og at det ikke er en overordnet «regel» om hvor mange øl det er lov å kjøpe samtidig. Begrensnin­gene vurderes fra arrangemen­t til arrangemen­t.

– Betyr dette at noen arrangemen­ter kan bli ilagt en begrensnin­g på to øl i år likevel?

– Det kommer an på mange faktorer. Hvor det er, hvem som er der, hvilke ordenstilt­ak som har blitt innført, blant annet. Vi kan ikke se bort fra det, men foreløpig ikke, sier Wirak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway