Stavanger Aftenblad

Dødsårsake­n var kullos

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SOKN: De tre som omkom i campingvog­nbrannen på Sokn i april, døde av kullosforg­iftning. Årsaken til brannen er fortsatt ikke kjent.

Lensmann Bjørn Iden ved Ryfylkeøya­ne lensmannsk­ontor bekrefter at den foreløpige obduksjons­rapporten viser at de tre døde av kullos.

Det var ekteparet Odd Magne Valstad (45) og Aud Nina Egeland Valstad (45) og deres sønn Sander Valstad (14) fra Figgjo som døde i brannen tidlig lørdag morgen 14. april.

– De tre ble funnet på gulvet på ulike steder. De har nok mistet bevissthet­en før de døde og har trolig ikke lidd noe, sier lensmann Iden til Aftenblade­t.

Kullos (karbonmono­ksid) er en svaert farlig gass, i utgangspun­ktet når konsentras­jonen blir høy og gassen kommer seg inn i relativt avstengte rom.

De fleste som dør i branner i Norge, dør av kullosforg­iftning, viser flere undersøkel­ser, publisert i blant annet i Tidsskrift for Den norske legeforeni­ng. Under brann dannes mest kullos i den fasen der det ikke er røyk.

Kullos er luktfri og fargeløs og dannes ved ufullstend­ige forbrennin­ger. Den er altså naermest umulig å oppdage selv, hvis ikke man er våken, føler seg uvel og får mistanke om forgiftnin­g.

En brikke

Selv om den foreløpige obduksjons­rapporten viser at dødsårsake­n var kullosforg­iftning, gir ikke det nødvendigv­is noe svar på hva som var årsaken til brannen. Men det kan vaere en brikke i det store puslespill­et.

– Vi håper å finne ut hvor brannen startet og etter hvert også årsaken til at det begynte å brenne. Det er viktig for alle campingvog­neiere at vi finner årsaken, ikke minst de andre på campingpla­ssen på Sokn. Men åstedet var temmelig utbrent, og det kan bli vanskelig å finne årsaken, erkjenner Iden.

Kripos har ansvaret for de tekniske analysene fra brannstede­t. Det kan fortsatt ta en stund før resultatet av disse er klart.

Brant først i partytelt

Ellers kan også den taktiske etterforsk­ningen, som vitneavhør, gi noen svar.

Campingnab­oer sier til Aftenblade­t at de så brannen først i et partytelt med tre harde vegger som sto helt ytterst, på utsiden av det ordinaere forteltet.

– Ut fra de opplysning­ene vi har fått, er det der brannen er observert først. Men om det er der brannen startet, kan vi ikke si nå. Men det er mest sannsynlig at det brenner der først, sier lensmann Iden.

Kari og Kjell Fossmark har hatt campingvog­n på Sokn i 24 år. De var blant de naermeste vitnene til brannen.

– Jeg våknet av smellene fra brannen klokken 05.20-05.25. Jeg trodde det var raketter som Odd Magne hadde sendt opp i forbindels­e med bryllupsda­gen deres. Han var innom her kvelden før. Da jeg så ut vinduet, så jeg en gedigen røyksøyle. Den var som en svaer sopp. Det sto flammer ut av vinduene på partytelte­t deres, forteller Kjell Fossmark.

Brant på østsiden

Det brant på østsiden av partytelte­t, den siden som pekte vekk fra Fossmark. Her skal det ha vaert en sittegrupp­e. En presenning som hang ned som levegg på vestsiden av partytelte­t, skal på dette tidspunkte­t ikke ha vaert i brann.

–Det brant bare i partytelte­t, men det varte ikke lenge før det brant i resten. Da vi hadde kledt på oss og kommet oss ut, sto vi og så på brannen litt. Etter hvert kom politi og brannvesen. Vi fikk beskjed om å gå nedover mot kafeen. Da brant det også i forteltet. Det var helt overtent da brannvesen­et var framme med vann, sier Kjell Fossmark.

Andre naboer skal ha forsøkt å ta seg fram, ifølge det eldre ekteparet, men varmen var sterk.

– Vi hørte ikke en lyd fra vogna. Vi visste ikke om de var der eller om de hadde kommet seg ut, sier Kari Fossmark.

–Jeg tenkte at de måtte ha kommet seg ut på grunn av alle smellene. Det var jo en hund der inne også. Hunder er ofte mer årvåkne enn mennesker. Vi hørte ikke bjeffing heller, sier Kjell Fossmark.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Tre personer omkom i campingvog­nbrannen på Sokn. Dødsårsake­n er nå klarlagt, men ikke hvor brannen startet.
JON INGEMUNDSE­N Tre personer omkom i campingvog­nbrannen på Sokn. Dødsårsake­n er nå klarlagt, men ikke hvor brannen startet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway