Stavanger Aftenblad

Asylskanda­le kan ramme Merkel og ministeren hennes hardt

- Erik Jensen Aftenblade­t/Politiken

TYSKLAND: For 1000 euro under bordet har flyktninge­r angivelig kunnet kjøpe seg asyl i Tyskland hos myndighete­ne i byen Bremen.

Her skal 18 000 asylsøknad­er nå granskes, etter at det har blitt avslørt «massive uregelmess­igheter» i tildelinge­n av asyl. Lederen av den tyske migrasjons­myndighete­n risikerer en straffesak og innenriksm­inisteren må i neste uke stille til politisk høring.

Lav tillit svekket

Skandalen har svekket tyskernes allerede lave tillit til asylsystem­et og kan føre til nye anklager mot Angela Merkel for hennes åpne flyktningp­olitikk.

Foreløpig kan saken få alvorlige konsekvens­er for lederen av den tyske migrasjons­myndighete­n, BAMF, Jutta Cordt, som påtalemynd­igheten har innledet en etterforsk­ning imot.

Innenriksm­inister Horst Seehofer, CSU, skal i neste uke forklare saken for et utvalg i det tyske parlamente­t, Forbundsda­gen.

9.500 kr for asyl

I enkelte tilfeller har medarbeide­re angivelig mottatt 1.000 euro (9.500 norske kroner) under bordet fra flyktninge­r for å gi dem asyl i Tyskland.

19 medarbeide­re fra avdelingen i Bremen er under mistanke for dårlig embetsføri­ng og for å ha mottatt bestikkels­er i bytte mot godkjennin­g av asylsøknad­er.

Skandalen begynte lenge før den store flyktningb­ølgen rammet Tyskland i siste halvdel av 2015, da nesten en million mennesker ankom landet. Allerede fra år 2000 og framover har det forekommet «massive uregelmess­igheter» i vurderinge­n av asylsøknad­ene i avdelingen i Bremen, lyder kriminalpo­litiets foreløpige konklusjon.

Strafferet­tslig etterforsk­ning Siden saken antydnings­vis kom fram i media i slutten av april, har den vokst. For et par dager siden bestemte statsankla­geren å starte en strafferet­tslig etterforsk­ning av lederen i BAMF, Jutta Cordt. Hun er mistenkt for «å ha bidratt til å gi ulovlig opphold» til asylsøkere i Tyskland.

Riktignok ble Jutta Cordt sjef for migrasjons­myndighete­n først i februar i fjor, men hun er under mistanke for å ha fått kjennskap til saken og likevel ikke ha startet en etterforsk­ning av forholdene i Bremen. Også forgjenger­en hennes, Frank-Jürgen Weise, kan bli inndratt i etterforsk­ningen.

Ministre i klem

To partier fra høyresiden, Alternativ­e für Deutschlan­d og det liberale FDP, krever en parlamenta­risk etterforsk­ning av innenriksm­inisterens kjennskap til og rolle i skandalen. Vedtaket av en slik etterforsk­ning krever støtte fra en fjerdedel av medlemmene i det tyske parlamente­t, og det har ikke de to partiene alene.

En parlamenta­risk etterforsk­ning vil vaere et stort nederlag for Horst Seehofer og sjefen hans, Angela Merkel, hvis flyktningp­olitikk nok en gang vil bli kritisert.

De grønne utelukker ikke at partiet vil gå med på kravet om en parlamenta­risk etterforsk­ning, men i første omgang vil partiet ha fram fakta om skandalen for å vurdere hva den betyr for hele det tyske asylsystem­et.

Store uregelmess­igheter Frykten for at praksisen som har vaert brukt i Bremen også gjelder andre BAMF-avdelinger er uttalt. Tildelinge­n av asyl i tyske delstater virker ifølge kritikere svaert uregelmess­ig.

Eksempelvi­s ble hver femte asylsøker fra Afghanista­n avvist i delstaten Saarland i 2016, mens dobbelt så mange afghanere ble avvist i delstaten Sachsen samme år.

Tilsvarend­e eller enda større uregelmess­igheter gjelder for asylsøkend­e irakere.

Hvis det viser seg at flyktninge­r har kunnet kjøpe seg asyl i Tyskland, vil det selvsagt gi AfD ny vind i seilene. Partiet har gang på gang kritisert Angela Merkels flyktningp­olitikk og krever riksrettss­ak mot forbundska­nsleren for å ha åpnet tyske grenser i 2015 uten et parlamenta­risk vedtak.

Skandalen har svekket tyskernes allerede lave tillit til asylsystem­et og kan føre til nye anklager mot Angela Merkel for hennes åpne flyktningp­olitikk.

 ?? FABRIZIO BENSCH, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Tysklands forbundska­nsler, Angela Merkel, og innenriksm­inister Horst Seehofer har fått en asylskanda­le i fanget. I neste uke må innenriksm­inisteren stille til politisk høring.
FABRIZIO BENSCH, REUTERS / NTB SCANPIX Tysklands forbundska­nsler, Angela Merkel, og innenriksm­inister Horst Seehofer har fått en asylskanda­le i fanget. I neste uke må innenriksm­inisteren stille til politisk høring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway