Stavanger Aftenblad

Trump avlyser toppmøte med Kim

-

WASHINGTON: I et brev til Nord-Koreas leder Kim Jong-un skriver USAs president Donald Trump at toppmøtet i Singapore 12. juni ikke vil finne sted.

– Vi setter veldig stor pris på din tid, tålmodighe­t og din innsats med hensyn til våre nylige forhandlin­ger og diskusjone­r med tanke på et toppmøte, som har vaert lenge etterlengt­et av begge parter, og som skulle finne sted 12. juni i Singapore, skriver Trump i et brev som blant annet er gjengitt av ABC News.

Trusler fra Nord-Korea

Videre viser han til en nylig uttalelse fra Nord-Korea som begrunnels­e for at toppmøtet blir avlyst.

– Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligh­eten som ble vist i din nyttigste uttalelse, finner jeg det upassende slik ting er nå å ha dette møtet, skriver Trump i brevet.

Uttalelsen Trump viser til kom tidligere torsdag. Da stilte NordKorea spørsmål ved om toppmøtet ville ha noe for seg etter at Trumps sikkerhets­rådgiver John Bolton sa at Nord-Korea kan ende opp som Libya dersom Kim ikke gir avkall på sine atomvåpen.

Nord-Koreas utenriksmi­nister Choe Son Hui kalte uttalelsen­e «ignorante» og «dumme», og la til at det er helt og holdent opp til USA om de vil møte Kim i et møterom, eller om de ønsker et «oppgjør mellom to atommakter».

– For å låne deres egne ord, så kan også vi påføre USA en forferdeli­g tragedie som de verken har opplevd tidligere eller hittil har kunnet forestille seg, sa Choe.

Kraftigere våpen

Som svar på truslene om oppgjør mellom to atommakter svarer Trump at USA har kraftigere atomvåpen enn Nord-Korea.

– Du snakker om din kjernefysi­ske kapasitet, men vår er så massiv og mektig at jeg ber til Gud om at den aldri vil måtte bli brukt, skriver Trump i brevet til Kim.

Åpner for dialog Avslutning­svis i brevet legger imidlertid den amerikansk­e presidente­n til at selv om toppmøtet 12. juni blir avlyst, har han fortsatt har håp om å møte Kim en dag.

Han beskriver den siste tidens dialog som «fantastisk», og Trump takket også Kim for å ha løslatt amerikansk­e gisler.

– En vakker gest, som vi setter stor pris på, skriver Trump.

– Hvis du endrer mening angående dette viktige toppmøtet, vennligst ikke nøl med å ringe meg eller skrive til meg. Verden, og Nord-Korea spesielt, har mistet en stor mulighet for varig fred og velstand. Denne tapte muligheten er et trist øyeblikk i historien, avslutter Trump. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway