Stavanger Aftenblad

Etterforsk­ere slår fast at russisk rakett skjøt ned MH17

-

Raketten som i 2014 skjøt ned et passasjerf­ly fra Malaysia Airlines over Ukraina, kom fra det russiske forsvaret, konkludere­r etterforsk­ere.

Den internasjo­nale gruppen av etterforsk­ere (JIT) konkludert­e alt i 2016 med at MH17, som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur med 298 mennesker om bord, ble truffet av en russiskpro­dusert BUK 9M38-rakett.

Torsdag holdt etterforsk­erne pressekonf­eranse i Nederland og opplyste at raketten kom fra Russlands 53. luftvernbr­igade, stasjonert i Kursk i Russland.

Etterforsk­erne har foretatt «detaljerte analyser av videobilde­r» og mener å kunne påvise hvordan utskytning­srampen ble transporte­rt de drøyt 500 kilometern­e fra Kursk til Donetskomr­ådet øst i Ukraina.

Det er ennå ikke fastslått hvor den mobile rampen befant seg da flyet ble skutt ned, eller hvem som avfyrte raketten.

Russland benekter å ha skutt ned MH17 og anklager ukrainske regjerings­styrker for å ha stått bak.

Russiske myndighete­r nekter også for å ha utstyrt de prorussisk­e opprørerne i Donetskomr­ådet med BUK-raketter, og opprørerne nekter på sin side all befatning med nedskyting­en.

JIT mistenker rundt 100 personer for å ha spilt «en aktiv rolle» under nedskyting­en av MH17, men har ikke navngitt noen av dem.

JITs leder, nederlands­ke Fred Westerbeke, opplyste torsdag at etterforsk­ningen nå er inne i sluttfasen, men la til at «det gjenstår arbeid».

– Vi har i løpet av de siste årene samlet inn mengder av bevismater­iale, men vi er ennå ikke klare til å tiltale noen, opplyste han under torsdagens pressekonf­eranse.

Landene som deltar i etterforsk­ningsgrupp­en er enige om at en eventuell rettssak vil bli holdt i Nederland.

 ?? AHN YOUNG-JOON, AP / NTB SCANPIX ?? USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un på en TV-skjerm i Sør-Korea.
AHN YOUNG-JOON, AP / NTB SCANPIX USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un på en TV-skjerm i Sør-Korea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway