Stavanger Aftenblad

Kampen om å gjenerobre privatlive­t vårt er så vidt i gang

- Michael Jarlner Aftenblade­t/Politiken

BRUSSEL: Facebookgr­unnlegger Mark Zuckerberg beklager at selskapet hans er blitt misbrukt til løgn, bedrag og valgmanipu­lasjon. Beklager, beklager, beklager…

Han sa det selv, da han tirsdag kveld deltok i en høring med Europaparl­amentets partileder­e, som imidlertid ikke virket spesielt overbevist­e.

Ifølge lederen av den liberale gruppen, belgiske Guy Verhofstad­t, har Zuckerberg allerede sagt unnskyld 15–16 ganger – ved to anledninge­r i fjor og tre i år, hvor vi ennå ikke har kommet lenger enn til mai. Så hva kan tallet bli innen utgangen av året? Og hvor mye kan man legge i Zuckerberg­s unnskyldni­nger?

Facebook-sjefen var neppe i tvil om at han befinner seg i en troverdigh­etskrise, som handler om mye mer enn Facebook.

Det handler også om en verdikamp mellom sentrale europeiske verdier og en amerikansk­dominert IT-bransje, som i fravaer av annet enn et minstenivå av regulering har kunnet trenge inn i privatlive­ne våre, gjennomhul­le skattesyst­emene våre og opptre som om hemmelige algoritmer og dataspiona­sje var naturgitte fenomener, som motsetter seg ansvar og etiske diskusjone­r.

EUs skatte- og monopolsak­er mot IT-giganter som Google, Apple og Amazon markerte et vendepunkt i denne verdikampe­n, som altså tirsdag ble fulgt opp av høringen av Mark Zuckerberg. Det stopper imidlertid ikke her.

Med EUs nye databeskyt­telsesordn­ing – GDPR – som trer i kraft i dag, har EU også innledet en storstilt motoffensi­v overfor IT-bransjens invasjon av privatlive­t vårt.

Kraftig skyts

Fra og med i dag kan det vanke merkbare – og ikke bare symbolske – bøter, hvis virksomhet­er, foreninger eller myndighete­r misbruker data om oss og privatlive­t vårt. Og framover skal profilene våre på sosiale medier også vaere «født lukkede» for andre, inntil vi selv gir tillatelse til å åpne dem. I dag er det omvendt.

For et selskap som Facebook er det kraftig skyts: Det er et frontalang­rep på en virksomhet som riktignok i årevis har fått lov til å kalle seg et sosialt medium, men som i bunn og grunn er en profittjag­ende medie- og annonsevir­ksomhet, som har gjort dataspiona­sje og krenkelser av privatlive­t vårt til en forretning­smodell. Og dét er det – unnskyldni­nger eller ei – stadig.

Det var nettopp derfor Zuckerberg også uttalte seg vagt da han ble spurt om ting som Facebooks såkalte skyggeprof­iler: Opplysning­er om facebookbr­ukere som ikke selv ante at Facebook kjente til vennene og kontaktene deres, eller opplysning­er om folk som slett ikke er på Facebook. Den slags opplysning­er har f.eks. blitt innhentet via Facebook-brukere som har gitt Facebook tilgang til venne- og kontaktlis­tene sine, som Facebook deretter har kopiert.

Selv hvis Facebook avbryter slik praksis, vil firmaets forretning­smodell tilsi at de søker og utnytter data på annet vis. Derfor har kampen om gjenerobri­ngen av privatlive­t vårt også bare så vidt begynt, og foreløpig med EU som den største drivkrafte­n.

Amerikansk­e politikere følger slaget fra sidelinjen, mens kommunists­tyret i Kina – som den absolutte motpolen – har sett nytteverdi­en i å vite alt om borgerne sine, og er i ferd med å utvikle et reelt IT-diktatur.

Hemmelige algoritmer

Skal man gi Facebook noe, er det at våre krav til selskapet heller ikke alltid er like enkle: Vi krever at firmaet rydder opp i falske nyheter, løgner og hemmelige brukerkont­i, som kan forstyrre demokratis­ke valg og offentlig debatt, men da reiser folk som den britiske brexit-forkjemper­en og Trump-vennen Nigel Farage et nytt problem: Hvordan kan det ha seg at stadig faerre folk leser innleggene hans? Har han blitt utsatt for en slags sensur, fordi Facebook i jakten på ekstreme synspunkte­r har innrettet algoritmen­e sine slik at også han behandles som en mann med ekstreme ideer?

Eller som Farage, som nå er gruppelede­r i Europaparl­amentet, spurte Zuckerberg tirsdag:

– Vil du erkjenne at Facebook i dag er en plattform som ikke behandler alle synspunkte­r upartisk?

Det gjør fravaeret av åpenhet og demokratis­k kontroll til et sentralt problem: Vi aner ikke hvordan Facebooks algoritmer ser ut, og dermed hvordan selskapets sortering foregår og hvem som er ansvarlig for utarbeidel­sen av dem.

Det er ikke kun et Facebook-problem. Den amerikansk­e forskeren og forfattere­n Safiya Noble har i en ny bok avslørt hvordan også Googles verdensoms­pennende søkemotore­r er fylt med subjektive vurderinge­r og valg, som opp igjennom årene har ført til anklager om både rasisme, sexisme og stigmatise­ring, når man f.eks. brukte søkeord som «Asian girls», «black girls» og så videre.

Hvordan kan man så føre tilsyn med hemmelige algoritmer? Hvem klager man til? Og hvordan beviser man anklager?

Zuckerberg­s arroganse er et beslektet problem. Facebook-stifteren har eksempelvi­s ikke villet nedlate seg til å stille opp i det britiske parlamente­t, selv om britiske politikere har presset på for en høring om det britisk-baserte Cambridge Analytica. Og også Europaparl­amentet måtte tirsdag nøye seg med såpass kort tid at Mark Zuckerberg fikk parert de mest ubehagelig­e spørsmålen­e.

Han rakk imidlertid å si unnskyld. For 15. eller 16. gang…

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway