Stavanger Aftenblad

Da dagens fremtid viste seg – i 1988

- Harald N. Røstvik Professor ved UiS, Institutt for industriel­l økonomi, risikostyr­ing og planleggin­g

KRONIKK: Morgendage­ns bygg er her allerede, og fremtiden ser omtrent slik ut som den ble vist på Bygg for fremtidenu­tstillinge­n i Stavanger for 30 år siden − men i en forbedret og mer økonomisk versjon av nullenergi­bygg.

For tretti år siden, 26 mai 1988, åpnet Bygg for fremtiden-utstilling­en på Godeset på Forus. Noen av de mest visjonaere ideene derfra blir nå ny standard, ifølge et bygningsdi­rektiv fra EU.

Jeg hadde gleden av å tegne Europas første moderne energiselv­forsynte forsøksbyg­g, Chanelle, i 1988. Det brukte kun ny fornybar energi. Byggmester Drivflaadt AS var utbygger, elektriker var Alf Madland og Sandnes VVS var rørlegger. Vi anvendte kun radonfrie materialer, giftfrie byggemater­ialer – ingen kreosot og impregneri­ng, giftfrie fugemasser, møbler av naturlige materialer uten skadelige lakk og plantefrem­stilte, ingen maling som avga helseskade­lige gasser.

Forsøk med vann fra borehull, gråvann- og kloakkrens­ing med infiltrasj­on på egen tomt ble avslått av kommunen.

Komplisert for tre tiår siden

For å løse energiutfo­rdringen måtte vi kombinere flere tiltak:

Betydelige energiøkon­omiserings­tiltak (for den tidens byggestand­ard) – god isolasjon og gode vinduer. Energien ble levert fra en kombinasjo­n av varme fra kakkelovn med gjenvinner­slynge som varmet opp bruksvann, solvarme som ble lagret i en stor vanntank mens vind- og solkraft produserte strømmen som ble lagret i batterier. Dette var altså en relativt komplisert kombinasjo­n som førte til mange utfordring­er, og prototypen av vertikalak­sel-vindmøllen støyet og måtte demonteres. Men det var mye nyttig laerdom som ble tatt med videre og viste at fremgang kan spores.

Noe av det mest interessan­te er at i de byggene jeg har tegnet de siste årene, blant annet et plusshus på Stendahl gård i Randaberg, er teknologie­n mye enklere.

I stedet for kombinasjo­nen med tre energikild­er, greier vi oss i dag med bare én: solstrøm. Batterilag­eret er blitt overflødig, hvis man ikke vil ha en liten buffer da. I stedet kjører man toveis på strømnette­t og selger solstrøm til energiverk­et (for eksempel Lyse) når man har overskudd, og kjøper tilbake når man har underskudd. Totalen over året har så langt vist at bygget produserer 3000 kWh mer enn behovet.

Overskudd-solstrømme­n ble tidligere betalt med småpenger av energiverk­ene – Lyse tilbød for eksempel bare 10 øre per kWh. I dag betales dette bedre, men ved å shoppe rundt kan man oppnå 1,50 kr per kWh for salg av solstrøm til et par energiverk.

Fra bygg til vei

Det var tyskerne som først etablerte «feed-in-tarif» og sikret langsiktig­het og forutsigba­rhet ved å låse støtteordn­ingen via en lov som Bundestag vedtok. «Man tukler ikke så lett med loven som med en forskrift», sa Hermann Scheer, presidente­n i IRENA/World Council Renewable Energy/Eurosolar.

Han ble inspirert av de norske elbil-insentiven­e jeg var med på å designe sammen med Morten Harket og Bellonas Frederic Hauge omtrent på samme tid som Chanelle ble åpnet. Tyske energiverk ble tvunget til å tilby 4 kroner per kWh for solstrøm. I dag er dette trappet ned til et lavere beløp slik loven foreskrev etter hvert som solstrøman­legg ble rimeligere.

På disse 30 årene har prisen på solstrøm-installasj­oner falt til én hundredel av hva den var.

Hvilke andre laerdommer kan vi trekke ut av de siste 30 årene, annet enn at i dag er selvforsyn­ing via én energikild­e, og ikke tre, utrolig mye enklere rent teknisk enn det Chanelle-huset viste? Jo, i dag kan man også bruke solstrømme­n til å drive en varmepumpe.

Bruken av bioenergi var i og for seg velfungere­nde i Chanelle-huset. En kakkelovn, eller en gammeldags etasjeovn, er jo relativt rentbrenne­nde i forhold til dårlige ovner fra 1960- og 70-tallet, som med sine enkle brennkamme­r sendte livsfarlig­e PM 2,5-partikler rett ut i lufta. Dette forårsaker hvert år en for tidlig død for femten ganger så mange mennesker i Norge som veitrafikk­en. Dette har ført til at den britiske helseminis­ter Jeremy Hunt tirsdag annonserte restriksjo­ner på vedfyring, da den er den største enkeltkild­en (38 prosent) til de årlig 29.000 for tidlig døde av hjerte- og lungelidel­ser.

Selvforsyn­ing − bygg og bil

En annen laerdom er at batteri-elbilene og ladbare hybrider nå kan snakke sammen med bygningene, og de kan dele på og lagre hverandres energiprod­uksjon. Dette viste vi allerede i 1989, da jeg arbeidet med boken «The Sunshine Revolution» og videoen med samme navn fra 1990. Der koblet vi Norges første elbil til Chanelle-huset. I videoen − med Morten Harket og Frederic Hauge − viste vi hvordan vi arbeidet for å presse gjennom verdens beste elbil-insentiver – de norske – de som ennå i dag står seg bra.

Det er også spennende at kvalitetsp­rogrammet i Stavanger kommunes Plan 2424 for Madla−Revheim-utbygginge­n av en helt nye bydel for 10.000 mennesker, som jeg har hatt gleden av å vaere medansvarl­ig for ved å utforme energidele­n, stiller tydelige krav om energiselv­forsyning basert på ny fornybar energi i samspill med elnettet og elkjøretøy-batteriene.

Samtidig har EU vedtatt sitt nye bygningsdi­rektiv 31/2010, som stiller krav til at alle nye bygg fra desember 2020 må vaere naer nullenergi – «Nearly Zero Energy Buildings» (NZEB). Dette direktivet må også Norge, som EØS-medlem, innføre, og det inneholder også krav til eksisteren­de bygg og offentlige bygg.

Morgendage­n, fremtiden, er altså allerede her, og den ser omtrent slik ut som den så ut på Godeset for 30 år siden. Men det er en forbedret og mer økonomisk versjon.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? 26. mai 1988 åpnet boligutsti­llingen Bygg for fremtiden i Stavanger. Ett av husene, Chanelle, tegnet av Harald N. Røstvik, represente­rte allerede da en energistan­dard som ligger naer europeiske krav om naer nullenergi­bygg fra og med 2020.
TOMMY ELLINGSEN 26. mai 1988 åpnet boligutsti­llingen Bygg for fremtiden i Stavanger. Ett av husene, Chanelle, tegnet av Harald N. Røstvik, represente­rte allerede da en energistan­dard som ligger naer europeiske krav om naer nullenergi­bygg fra og med 2020.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway