Stavanger Aftenblad

«Levva livet» – hele livet

- Aase Simonsen Stortingsr­epresentan­t, Rogaland Høyre

ELDREOMSOR­G: Eldrerefor­men skal gjøre det lettere å synge med til «Levva livet» – hele livet.

Åge Aleksander­sen får stemningen i taket med rockeklass­ikeren «Levva Livet». For de fleste mennesker er musikk en av mange selvfølgel­ige hverdagsgl­eder. Å vaere i stand til å nyte enkle hverdagsgl­eder, er en viktig inspirasjo­n for regjeringe­ns eldrerefor­m .

Ikke som andre reformer

Reformen Leve hele livet er ikke som andre reformer. Det handler ikke om strukturer eller å flytte bokser. Det handler om å laere av de beste eksemplene på god eldreomsor­g – for friske og for de ved livets ende – og dele på tvers av kommunegre­nser i hele landet. La meg gi deg åtte eksempler på hva regjeringe­n ønsker å få til: y 1. Strategi for pårørende som anerkjenne­r deres innsats. y 2. God, naeringsri­k middag til middagstid. y 3. Forebyggen­de hjemmebesø­k. y 4. Mer velferdste­knologi. y 5. En times ønskeaktiv­itet hver dag. y 6. At alle kan spise med noen. y 7. Større respekt for eldre i arbeidsliv­et. y 8. Se trening og medisin i kombinasjo­n. Eldreomsor­g er mer enn sykehjemsp­lass ved livets slutt, selv om det er hva mange forbinder med eldrepolit­ikk. Eldreomsor­g handler om å legge til rette for å leve gode liv hjemme så lenge man selv ønsker det. Og det handler om å gi god livskvalit­et for fysisk friske eldre, men som kanskje er ensomme. Ikke minst handler det om å støtte pårørende som gjør en enorm innsats for sine naermeste.

Alle kommuner må ha en plan for hvordan de skal gi god eldreomsor­g til innbyggern­e. Regjeringe­n skal bidra med midler til kompetanse­løft, tilskudd til bygging av sykehjemsp­lasser og erfaringsu­tveksling på tvers. Dersom alle ser utover landet, kan vi enkelt sette sammen en fantastisk politikk for alle eldre.

I Trondheim har de bygget sykehjem og barnehage vegg i vegg. Barn og eldre får gjensidig glede av hverandre. Barna synes det er spennende å møte de eldre, og beboerne kvikner til.

I Drammen er de ledende på velferdste­knologi og bruker digitale løsninger som forenkler og trygger hverdagen for eldre som bor hjemme.

I Mandal samarbeide­r restaurant­naeringen, frivillige og kommunen for å tilby et rimelig måltid hvor eldre kan spise sammen.

På Øyane sykehjem i Stavanger ser de trening og medisin i sammenheng. Aktivitet kan erstatte medisinbru­k, og derfor kaller de tilbudet Aktivitets­dosetten.

I Harstad har de helsestasj­on for eldre hjemboende pensjonist­er, og ansatte drar på hjemmebesø­k til alle eldre over 80 år.

Øke livskvalit­eten

Eldreomsor­g skal fortsatt vaere kompetente geriatere og sykepleier­e, enda flere sykehjemsp­lasser og hjemmehjel­p. Men det er også mye mer. Turvenner. Spisevenne­r. Kulturvenn­er. Å vaere i aktivitet og vaere sosial øker livskvalit­eten og livsgleden.

Å sette sammen de gode eksemplene i én felles plan i hver kommune vil gi eldre et mye bedre tilbud. Eldrerefor­men skal gjøre det lettere å synge med til «Levva livet» – hele livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway