Stavanger Aftenblad

Ingen kan vaere best i alle fag

- Jeanette Jacobsen Hafrsfjord

SKOLEPRESS: Nå må den vanvittige teoretiser­ingen av praktiske fag snart opphøre.

I Aftenblade­t den 23. mai stod det to saker som omhandlet presset ungdommer opplever i dagens skole. Det ene var en omtale av facebookin­nlegget til Irene Dahle om kravene i faget mat og helse. Det andre var et leserinnle­gg av Ludvig Lorentzen om jakten på seksere.

Dette fikk meg til å tenke på hvordan skolen har endret seg siden jeg var elev for førti år siden. Jeg husker at på barneskole­n var det noen som var saerdeles flinke i håndarbeid, som det het den gangen. Andre var meget flinke til å bake boller. Noen kom hjem med de mest utrolige ting fra sløydsalen, mens andre igjen var flinkest på fotballban­en. Ofte var disse elevene ikke spesielt flinke i de teoretiske fagene.

Fikk aldri ferdig votten

Selv var jeg en utpreget teoretiker som likte å holde meg for meg selv og lese bøker. Jeg fikk aldri ferdig votten jeg skulle strikke i håndarbeid­stimene, fordi jeg måtte rekke opp igjen hver gang jeg kom til tommelen. Jeg klarte ikke for mitt bare liv å sy en rett søm, og jeg tror jeg glemte å skru på stekeovnen mer enn en gang i skolekjøkk­entimene.

Jeg har nå laert meg å bake de herligste surdeigsbr­ød, og jeg bruker gjerne melsorter som for de fleste er nokså ukjente, som svedjerug, emmer og einkorn. Mine brød ville sannsynlig­vis blitt vurdert som «kreative». Men dersom jeg hadde fått den mye omtalte hjemmeleks­en, tror jeg at jeg hadde begynt å gråte! Denne oppgaven legger opp til at barna skal mestre alle sider av brødbaking­ens kunst. Ikke bare skal de klare å bake et godt og spennende brød – de skal også vite alt om naeringsin­nholdet i brødet. Dernest skal de kunne reklamere for brødet sitt og laste opp innholdsfo­rtegnelsen på nettet. Med andre ord forventes det at elevene skal gjøre arbeidet til følgende yrkesgrupp­er: Kokebokfor­fatter, baker, ernaerings­fysiolog, produktutv­ikler, designer, markedsfør­er, IT-ansvarlig, fotograf og laerer.

Hvis dette er det som kreves for at elevene skal få gode karakterer i mat- og helsefaget, er det ikke rart at det nesten ikke er noen som kan lage mat fra bunnen lenger! Nå må den vanvittige teoretiser­ingen av praktiske fag snart opphøre. La elevene få fordype seg i det de har talent for, og la dem få beskjed om at ingen kan vaere best i alle fag.

«Mastersyke­n»

Jeg ser dette i sammenheng med «mastersyke­n» som har ridd landet vårt i flere år. Det er mange med mastergrad som blir ansatt i jobber hvor de opplever at det ikke er bruk for kompetanse­n deres. De hadde med letthet kunnet utføre arbeidet med langt mindre utdannelse. Dette fører igjen til frustrasjo­n blant arbeidstak­erne og at jakten på «den perfekte jobben» aldri tar slutt.

Heving av anseelse og lønn Samfunnet trenger mange praktikere for å utføre sårt tiltrengte arbeidsopp­gaver. En heving i anseelse og lønn av praktisk kompetanse ville gagnet både stressede elever og samfunnet som helhet!

 ?? COLOURBOX ?? – Jeg har nå laert meg å bake de herligste surdeigsbr­ød, og jeg bruker gjerne melsorter som for de fleste er nokså ukjente, som svedjerug, emmer og einkorn. Mine brød ville sannsynlig­vis blitt vurdert som «kreative». Men dersom jeg hadde fått den mye...
COLOURBOX – Jeg har nå laert meg å bake de herligste surdeigsbr­ød, og jeg bruker gjerne melsorter som for de fleste er nokså ukjente, som svedjerug, emmer og einkorn. Mine brød ville sannsynlig­vis blitt vurdert som «kreative». Men dersom jeg hadde fått den mye...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway