Stavanger Aftenblad

Vi styrker lokale kulturinst­itusjoner

- Kjartan Alexander Lunde Leder i Rogaland Venstre

POLITIKK: Denne uka ble det klart at Museum Stavanger, Vitenfabri­kken, Rogaland Teater og flere andre kunst- og kulturinst­itusjoner i vår region får tilført flere hundre tusen kroner i gaveforste­rkningsmid­ler for det siste året.

Det skjer etter at regjeringe­n har gjort en ekstra styrking av ordningen nå i år.

Det er en stor og økende interesse fra kunst- og kulturaktø­rer etter å skaffe private givere og å søke om gaveforste­rkning av gavebeløpe­t. Mange kunst- og kulturinst­itusjoner får nå styrket sine prosjekter på grunn av at norske privatpers­oner og bedrifter får en ny type giverglede.

Rogaland teater får 437.500 kroner i gaveforste­rkning for 2018 og Museum Stavanger får 628.500 i gaveforste­rkning for de siste to årene.

Gaveforste­rkningsord­ningen ble skrotet av den rød-grønne regjeringe­n, men ble heldigvis gjeninnfør­t med ny regjering i 2014 etter initiativ fra Venstre. Den gangen gjaldt den kun museer, men i 2016 ble ordningen utvidet til også å gjelde gaver til musikk-, litteratur­og scenekunst­feltet, visuell kunst og kulturbygg.

Kulturlive­t i Norge trenger både det private og det offentlige. Gaveforste­rkningsord­ningen er en ordning Venstre tror vil bidra til å øke giverlyste­n og kultursats­ingen fra de private.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway