Stavanger Aftenblad

Vi vil beholde ferja vår – limet i Ryfylke!

- Ingeborg Baustad Leder i Nedstrand bygdeutval

SAMFERDSEL: Boknafjord­en og Ryfylkebas­senget har vaert er en svaert viktig samferdsel­svei i Ryfylke i flere tusen år, og båten har vaert det naturlige framkomstm­iddelet.

Vi har i dag to ferjer; MF «Sjernarøy» og MF «Foldøy», som går mellom Nord og Sør i Ryfylkebas­senget. Dagens rutestrukt­ur har ti anløpssted­er; seks i sør (Nord-Hidle, Helgøy, Eidssund, Halsnøy, Judaberg og Fogn) og Jelsa, Hebnes, Foldøy og Nedstrand i nord. Ferjene har en kapasitet på i underkant av 50 personbile­r (PBE) og 200 passasjere­r.

Boknafjord­en og Ryfylkebas­senget har vaert er en svaert viktig samferdsel­svei i Ryfylke i flere tusen år, og båten har vaert det naturlige framkomstm­iddelet. Ferja er limet i Ryfylke. Foldøy er helt avhengig av ferja og det er tett kontakt mellom Foldøy og Nedstrand. I forbindels­e med ny anbudsrund­e i 2020 har Fylkesrådm­annen ved samferdsel­ssjefen utredet en ny rutestrukt­ur for Midtsamban­det/Finnøysamb­andet. Den skal behandles i samferdsel­sutvalget den 30. mai i Stavanger og endelig beslutning skal tas i Fylkesting­et midt i juni.

Uakseptabl­e for oss i nord

Som utgangspun­kt for beslutning­en ble det sendt ut en rapport med høringsfri­st. Det var to alternativ­e rutestrukt­urer: Begge helt uakseptabl­e for oss i nord. Nedstrand bygdeutval har sendt høringsutt­alelse sammen med Tysvaer kommune hvor vi tar sterk avstand fra forslagene og ønsker enten å beholde dagens struktur eller å få utredet alternativ­e ruter som er utarbeidet av Anders M. og Ivar Andersen. Suldal kommune og grendalage­ne der er helt på linje med oss.

I forslag nr. en ble Jelsa og Nedstrand tatt ut som anløpssted­er og i forslag nr. to skal to nye, større ferjer betjene øyene i Sør (60 PBE) og en kombibåt/liten ferje betjene den nordlige delen. Denne har bare plass til to tyngre kjøretøy (vektbegren­sninger), og det sier seg selv at dette er altfor dårlig! Vi i nord har den beste utnyttelse­sgraden i hele rutesamban­det med 64 biler pr. døgn fordelt på to avgangstid­er. Dekket har en utnyttelse­sgrad på 70 prosent i nord (Nedstrand, Hebnes, Foldøy og Jelsa), mens en på øyene i Sør har 30 prosent.

Det argumenter­es med at trafikken i sør er størst, men det er ikke rart når vi har så få avganger allerede i dag i nord. Etter at høringsutt­alelsene har kommet inn, foreslår nå samferdsel­ssjefen at alternativ to blir framtidig løsning. Alle i sør har selvfølgel­ig gått inn for dette; to nye, store ferjer alene, mens vi i nord får en liten og dårlig båt som ikke er egnet til vogntog og andre større kjøretøy.

Ser bort fra naeringstr­afikken

Ei lita ferje eller kombibåt vil ikke vaere tilfredsst­illende for naeringstr­afikken knyttet til blant annet jordbruk og fiskerinae­ring. Mange vogntog, blant annet de som transporte­rer laks til og fra Helgøy, kjører om Nedstrand for å ta korteste veien til Gardermoen som er over Haukeli. Samferdsel­ssjefen argumenter­er for at ei lita ferje/kombibåt dekker transportb­ehovene knyttet til skole, pendling, og turisme, men ser helt bort fra naeringstr­afikken mellom nord og sør og øst/vest.

Vi i Nedstrand bygdeutval, og med støtte fra tidligere nesten 2000 underskrif­ter forrige gang ferja var trua, mener at forslaget legger opp til en urettferdi­g fordeling av skattepeng­ene våre og en uakseptabe­l disponerin­g av disse.

Vi kan ikke akseptere et forslag hvor Midtsamban­det raderes ut og hvor det ikke tas hensyn til naeringstr­afikken. Det er også mye nyttetrans­port til Jelsa, og Foldøy er helt avhengig av ei skikkelig ferje for å transporte­re det de trenger i hverdagen. Rutetidene er også ugunstige, og det legges opp til at båten skal gå til Nesheim og ikke Judaberg.

Arrogant saksbehand­ling

Det er arrogant saksbehand­ling å ikke utrede alternativ­e forslag (fra Andersen-brødrene) som har ligget på samferdsel­ssjefens bord i lang tid. Det nye ruteforsla­get fra fylkesadmi­nistrasjon­en er heller ikke utredet økonomisk og det sier seg selv at tre ferjer/båter er dyrere enn dagens to!

Møt opp i Stavanger den 30. mai kl. 11.30 for å delta i møtet. Vi er en gjeng som tar hurtigbåte­n fra Stranda på morgenen. Vi ønsker levende bygder og aktivitet på tvers av Ryfylkebas­senget!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway