Stavanger Aftenblad

Sommerhils­en fra Skottland

- Geir Flatøe geir.flatoe@aftenblade­t.no

PLATE: Et dødsfall la Camera Obscura på is, men en av popens fineste stemmer er tilbake.

Tracyanne & Danny: «Tracyanne & Danny» (Merge/ Playground)

Ingen lager like fjaerlett og vakker sommerpop som skottene, og Camera Obscura er en mester i faget. Etter at tangentspi­ller Carey Lander døde av kreft i 2015, har imidlertid framtiden vaert uviss for Glasgow-bandet.

Fem år gamle «Desire lines» kan bli stående som bandets siste. Ifølge vokalist Tracyanne Campbell gjenstår det å diskutere hva som skal skje videre. I mellomtide­n gir hun nå ut en plate sammen med Danny Coughlan fra Bristol, som har operert under artistnavn­et Crybaby.

De har benyttet seg

av Clashnarro­w-studioet til Edwyn Collins, som sammen med Sean Read fra Dexys har jobbet bidratt til produksjon­en. Åpningen «Home & dry» levner ingen tvil om at de skjønner at stemmen til Tracyanne Campbell er gull verd. Hun synger alene i 15 sekunder før et forsiktig komp faller inn. Coughlan og blåsere følger etter.

Sangen handler om forandring, om at det alltid skjer noe når du tror du har ditt på det tørre. Ikke videre optimistis­k, men nydelig.

Deretter deler de vokalen i «It can’t be love unless it hurts». En søt vise med røtter til 50-tallet, pakket inn av strykere. En duett så god som noen, selv om Campbell understrek­er at dette ikke er ment som en duettplate. De har bare forsøkt å forene stemmer og sanger.

At de bytter på versene i «Deep in the night» før de møtes i refrenget vil nok de fleste likevel definere som en duett. Selv om en saksofon blander seg inn.

Videoen til «Alabama» viser en biltur gjennom USA med Alabama som mål. Sangen er en hyllest til avdøde Carey Lander, bevisst framført som frisk pop istedenfor å lage en sørgesang. Kontrasten er nydelig når Campbell synger om et savn som vil vare livet ut:

Nothing will be easy Nothing’s going to be as much fun

Cause I miss you by the night time

I miss you when the daytime’s begun

Steelgitar­en dominerer melodien, mens nevnte Edwyn Collins gjør et par små innhopp på vokal. Hans store bidrag til den skotske popen heter «A girl like you», for den som måtte huske 24 år tilbake. Går minnet enda lenger, gjorde han også en innsats med Orange Juice på 80-tallet og sangen «Rip it up». Men rett skal vaere rett: Det var Bay City Rollers som var de store pop-skottene, på første halvdel av 70-tallet.

Uansett, Coughlan er sjefen på «Jacqueline», mens Campbell er tilbake på nostalgisk­e «2006». «The honeymoone­rs» åpner med ørkenrock, mens Campbell synger om å reise til det skotske høyland for å oppsøke stillheten. Ikke helt sammenfall­ende, men tøft.

«Anybody else» starter i 50-tallsforma­t med Coughlan i føringen, før Campbell sender sangen i annen retning. Et godt eksempel på det hun sa om en forening av stemmer og melodier.

«Cellophane girl» er luftig sommerpop av klassisk skotsk støping med tilhørende gitarspill, før duoen runder av med «O’Keefee». Igjen en fin instrument­ering som bygger opp under stemmene.

Liker du Belle & Sebastian, burde alle forutsetni­nger vaere der for at du også setter pris på Tracyanne & Danny. De lover at det er flere sanger på vei. Vi får se om Camera Obscura også reiser seg, men det viktigste er at Tracyanne Campbell synger igjen.

Verden er fattigere uten hennes stemme.

Beste spor: «Home & dry», «Alabama», «Cellophane girl», «O’Keefee».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway