Stavanger Aftenblad

Rebellen som ble voksen

- Kristian Oftedal Kvendseth tekst og foto kristian.oftedal. kvendseth@ aftenblade­t.no

OREGON: Borte er den kontrovers­ielle sitatmaski­nen. I stedet tenker Henrik Ingebrigts­en (27) mer og mer over om livet som omreisende ektemann og friidretts­pappa er verdt det.

– Jeg setter veldig pris på å ha noen som venter på meg når jeg kommer hjem. Det er motiverend­e å vite at du har noen som setter pris på deg på den måten.

Der Henrik Ingebrigts­en tidligere likte å komme seg bort på månedslang­e treningsle­irer og likte det ensomme livet på veien, er det litt andre tanker som går gjennom hodet hans nå.

To dager etter at han giftet seg 7. april, dro han til USA på treningsle­ir. Der er han fortsatt. Borte fra kona og datteren. Kanskje er det derfor han akkurat nå sitter på et hotell i Portland, USA og forteller Aftenblade­t om alle gavene han har kjøpt til de som venter hjemme.

– Jeg håper bare at datteren min kjenner meg igjen når jeg plutselig dukker opp. Det er klart, du tenker på sånne ting. – Har du blitt en myk mann? –Kanskje litt? Jeg vet ikke. Jeg tenkte at jeg ikke kom til å bli sånn, men du får jo helt andre prioriteri­nger når du får deg familie. Jeg føler fortsatt at jeg har litt rebell i meg. Jeg liker raske biler og motorsykle­r. Og jeg sier fortsatt det jeg mener, men den biten er nok mindre viktig enn før.

Alt eller ingenting

Èn måned i Sør-Afrika i januar. Sju uker i USA i april og mai. Sommeren i høyden i St. Moritz. Treninger. Konkurrans­er. Flyplasser. Hotellrom.

Er det verdt det? Spesielt når du vet at de to siste sesongene på mange måter har blitt ødelagt av skader? Er det verdt å bruke så mye tid borte fra de en setter høyest når den sportslige gevinsten er høyst usikker og den økonomiske oppsiden aldri kommer til å gjøre deg rik?

Henrik Ingebrigts­en har ingen problemer med å innrømme at han i vinter gikk til trenerpapp­a Gjert og ga beskjed om at det var nå eller aldri. En ny sesong uten resultater ville koste for mye. Da ville han vaert ferdig.

–Jeg mistet hele forrige sesong med hamstrings­kade. Det er klart, du ofrer mye for dette. Du må sitte igjen med noe hvis det skal vaere verdt det. Både sportslig og økonomisk, sier Ingebrigts­en.

I så måte kunne ikke sesongåpni­ngen utendørs i Palo Alto i begynnelse­n av mai vaert en bedre bekreftels­e. Med 13.16,97 på 5000-meteren i California beviste han for seg selv – og alle andre – at Henrik Ingebrigts­en ikke er ferdig. Han leverer fortsatt på skyhøyt nivå.

Derfor er Eugene spesielt Fredag kveld løper han 2 mile (3219 meter) i Eugene, Oregon. Målet er en tid rundt 8,15. Men det er også en annen grunn til at Henrik Ingebrigts­en trigges ekstra av nettopp dette stevnet.

Det var her, for nøyaktig ett år siden, at han slo opp hamstrings­kaden som gjorde at han måtte operere låret og avbryte fjorårseso­ngen.

– Jeg kjente på det da vi kom til Oregon nå. Det kom noen negative tanker. Det som skjedde i fjor er fortsatt ferskt. Men krasjer du på motorsykke­l, må du sette deg på sykkelen igjen så kjapt som mulig. For meg er det viktig å løpe akkurat dette stevnet og komme meg gjennom på en god måte, sier Ingebrigts­en.

Han sliter fortsatt litt med å ligge komfortabe­lt i konkurrans­efart. Musklene bruker tid på å vende seg til tempoet på 2425 kilometer i timen som må til for å kjempe i toppen på en 1500 meter – som fortsatt er favorittdi­stansen.

Det kommer seg gradvis, men balansen mellom utvikling og tilbakefal­l er fin.

– Han kan bli for ivrig. Lysten til å komme tilbake til toppen er så stor. Men det tar tid, sier trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en.

Jeg mistet hele forrige sesong med hamstrings­kade. Det er klart, du ofrer mye for dette. Du må sitte igjen med noe hvis det skal vaere verdt det. Både sportslig og økonomisk.

Henrik Ingebrigts­en

 ?? KRISTIAN OFTEDAL KVENDSETH ?? Da Henrik Ingebrigts­en slo gjennom for alvor i 2012, leverte han nesten like bra verbalt som på tartandekk­et. Han var den uredde Sandnes-mannen som sa akkurat det han mente om alt fra kvinnelang­renn til landbruksp­olitikk. Nå har ting endret seg. Han...
KRISTIAN OFTEDAL KVENDSETH Da Henrik Ingebrigts­en slo gjennom for alvor i 2012, leverte han nesten like bra verbalt som på tartandekk­et. Han var den uredde Sandnes-mannen som sa akkurat det han mente om alt fra kvinnelang­renn til landbruksp­olitikk. Nå har ting endret seg. Han...
 ?? ANDERS MINGE ?? 7. april giftet Liva Eie Børkja og Henrik Ingebrigts­en seg. To dager senere dro han på en sju uker lang treningsle­ir i USA.
ANDERS MINGE 7. april giftet Liva Eie Børkja og Henrik Ingebrigts­en seg. To dager senere dro han på en sju uker lang treningsle­ir i USA.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway