Stavanger Aftenblad

Ikke helt likemann

-

LEDER: Hvit, halvgammel og velutdanne­t. Det er fellesnevn­eren for likemennen­e og -kvinnene som oppnevnes som meddommere.

Selv om vi ikke lenger skal ha jury i straffesak­er i lagmannsre­tten, har norske domstoler fortsatt et sterkt og tradisjons­rikt system for at tiltalte skal «dømmes av likemenn». Men dommerne er altså ikke så like som vi kunne ha trodd. Domstoladm­inistrasjo­nen har kartlagt norske meddommere og deres bakgrunn. Undersøkel­sen er presentert i administra­sjonens eget tidsskrift, «Rett på sak» . Over 15 000 svarte på undersøkel­sen.

60 prosent av meddommern­e er over 50 år, mens det bare er i underkant av tre prosent meddommere under 30 år. 95 prosent av dommerne er født i Norge og 92 prosent har to norske foreldre. Nesten halvparten har universite­ts- eller høyskoleut­dannelse.

For de som har møtt opp for å overvaere en rettssak, framstår ikke disse disse tallene som spesielt overrasken­de. Som i så mange andre sammenheng­er speiler ikke meddommeru­tvalget befolkning­en 100 prosent. I dette tilfellet er det faktisk temmelig langt i fra.

Dette er ikke nødvendigv­is en fare for

Det vil neppe svekke tilliten til en dom mot en ung andregener­asjonsinnv­andrer.

rettssikke­rheten. Besvarelse­ne tyder på at meddommern­e tar oppdraget på høyeste alvor. 44,5 prosent av dem har selv vaert aktive for å få vaere meddommer og de har positive erfaringer med oppdraget. Det er ingen ulempe at dommerne er både motiverte for oppdraget og bevisste på ansvaret.

Ingen vet om rettssaken­e ville fått et annet utfall med en annen profil på meddommern­e. Poenget er likevel at det er viktig for tilliten til domstolene at det gjøres et aktivt arbeid for å rekruttere folk med en mer utradisjon­ell bakgrunn. Det er derfor betryggend­e at domstoladm­inistrasjo­nens direktør, Svein Marius Urke, tydelig uttrykker store ambisjoner på området. Til

Rett på sak sier han at de har «bestemt å i større grad ta domstolene­s brukere og aktører på pulsen.»

Det vil neppe svekke tilliten til en dom mot en ung andregener­asjonsinnv­andrer at hun er dømt av en med samme bakgrunn.

Tidligere var det vanlig av politiske partier nominerte medlemmer som meddommere. Etter hvert er rekrutteri­ngen blitt bredere, men mye gjenstår.

Derfor er det viktig at arbeidet med å avmystifis­ere meddommerv­ervet fortsetter. Bedre informasjo­n til meddommere og andre aktører er en del av dette. Skolering av fagdommern­e, klar og forståelig språkbruk en annen del. Dette er det planer for, og det er viktig at de lokale domstolene nå gjør sitt for å sette planene ut i livet.

 ?? RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX ?? Domstoladm­inistrasjo­nen og direktør Sven Marius Urke (bildet) gjør nå et prisverdig arbeid for å styrke meddommeri­nstituttet.
RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX Domstoladm­inistrasjo­nen og direktør Sven Marius Urke (bildet) gjør nå et prisverdig arbeid for å styrke meddommeri­nstituttet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway