Stavanger Aftenblad

Oljekutt eller leting?

- Hilde Øvrebekk Lewis Journalist

KOMMENTAR: 10 økonomieks­perter mener vi må begrense leting på norsk sokkel.

Det kommer neppe til å skje.

På torsdag i forrige uke fortalte 10 økonomieks­perter i Klassekamp­en at de mener vi bør begrense tildelinge­n av nye lisenser på norsk sokkel.

«Dersom norske myndighete­r ønsker å bidra til redusert global oppvarming utover de internasjo­nale forpliktel­sene Norge har påtatt seg, er redusert norsk oljeutvinn­ing én av måtene dette kan skje på», skriver de.

To tiltak vil da vaere effektive, ifølge økonomieks­pertene fra SSB, Universite­tet i Oslo og NHH. Det ene er å innføre en avgift per utvunnet enhet olje. Det andre er å begrense nye lisenstild­elinger, og å frede større områder.

Redusere tilbudet

Det dreier seg altså om å innføre en politikk som i stedet for å redusere etterspørs­elen etter olje, har som mål å redusere tilbudet. Ekspertene har regnet på det og mener at dette er den billigste måten norske myndighete­r kan vaere med på å kutte globale utslipp. Det vil både ha en direkte innvirknin­g på klimautsli­ppene og sende et viktig signal, mener de.

Norge kan ifølge Parisavtal­en ikke krediteres for utslippsku­tt som skjer i andre land som følge av redusert oljeproduk­sjon i Norge. Det kan likevel tenkes at norske myndighete­r ønsker å yte et slikt ekstra bidrag, mener ekspertene. De viser blant annet til arbeidet Norge har gjort med å hjelpe til med å redusere utslipp fra avskoging i regnskogso­mråder.

Rapporten får applaus fra miljøbeveg­elsen. Men det er lite sannsynlig at den slår an hos norske myndighete­r.

Samme dag som oppslaget i Klassekamp­en var en annen gjeng samlet da OD la fram sin årlige ressursrap­port.

Letedirekt­ør Torgeir Stordal kunne fortelle at 47 prosent av olje- og gassressur­sene på norsk sokkel ennå ikke er funnet. Og der var det ikke snakk om å redusere letingen, tvert imot.

Estimatet for uoppdagede ressurser, altså den oljen og gassen som ennå ikke er funnet, har i løpet av det siste året steget med 40 prosent. Grunnen til dette er at Oljedirekt­oratet har kartlagt den nordlige delen av Barentshav­et. Dette området er ennå ikke åpnet av myndighete­ne.

ODs hovedoppga­ve er å bidra til størst mulige verdier for samfunnet fra olje- og gassvirkso­mheten. Derfor vil de at selskapene skal lete mer.

Nye lisenser

Funnene blir mindre, og tilveksten av ny olje og gass på norsk sokkel er ikke nok til å oppretthol­de aktivitete­n slik det ser ut nå. Etter 2025 er det, med dagens funn, ingen store prosjekter igjen på norsk sokkel. Det har vi fått høre gjentatte ganger i løpet av de to siste årene.

Derfor var det jubel i oljebransj­en forrige mandag da olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) annonserte at 11 selskaper fikk tilbud om eierandele­r i 12 nye lisenser i Norskehave­t og Barentshav­et, gjennom 24. konsesjons­runde. Tidligere i år satte Søviknes ny lisensreko­rd, med tildeling av 75 nye lisenser i modne områder på norsk sokkel.

Så selv med det oljekritis­ke partiet Venstre i regjering, ligger det ikke akkurat an til en reduksjon i tildelinge­r av nye lisenser.

– Petroleums­naeringen er Norges største og viktigste naering. Ved å videreføre vår forutsigba­re, stabile og langsiktig­e petroleums­politikk, legger regjeringe­n til rette for at petroleums­naeringen kan utvikle seg videre, sa Søviknes.

Penger og arbeidspla­sser

Å redusere tilbudet av norsk olje er kanskje både det billigste og beste alternativ­et for å redusere CO2-utslippene. Men det er mye mer som står på spill. Det handler om penger og arbeidspla­sser.

Totalt kom det i 2017 rundt 168 milliarder kroner fra petroleums­virksomhet­en rett inn i statskasse­n.

De totale inntektene fra sektoren utgjorde rundt 11 prosent av statens samlede inntekter i 2016 over statsbudsj­ettet, og denne andelen økte til 14 prosent i 2017, ifølge Norsk Petroleum. I 2018 ventes samlet netto kontantstr­øm å bli rundt 224 milliarder kroner.

I rapporten viser ekspertene til at «et annet lite oljeland», New Zealand, nylig har bestemt seg for å stoppe tildeling av nye letelisens­er for olje og gass av klimahensy­n.

Det stemmer. Tidligere i år annonserte statsminis­ter Jacinda Ardern at myndighete­ne i landet ikke vil dele ut flere letelisens­er. Forbudet vil ikke gjelde de lisensene som allerede er delt ut. Disse har flere tiår med produksjon igjen. Ardern sa derfor at dette er noe som vil få konsekvens­er først om 30 år.

Men kan vi sammenlign­e New Zealand med Norge? Norge er et lite land med få innbyggere, som New Zealand. Men vi er ikke et lite oljeland. Det er New Zealand. Olje og gass står for bare 1 prosent av økonomien i landet. De produserer rett under 37.000 fat olje per dag. I Norge ligger produksjon­en av olje per dag på over 1,6 millioner fat olje.

Ønsketenki­ng

Økonomieks­pertene har rett i at vi har en dobbeltrol­le i klimaspørs­målet. Men at en regjering der olje- og energidepa­rtementet er styrt av Frp vil komme til å redusere aktivitete­n i oljebransj­en, når den endelig har tatt seg opp igjen etter oljekrisen, er nok ren ønsketenki­ng. Det viste også Unge Høyre i helgen, da de stemte imot fredning av Lofoten og Vesterålen.

– Det vi må gjøre er å sørge for at investerin­ger i fornybar energi blir like overbevise­nde som olje og gass, som er det vi har tjent penger på til nå, sa Al Cook, ny strategito­pp i Equinor, til Aftenblade­t i et intervju nylig.

Når reduksjone­n i aktivitete­n på norsk sokkel kommer, vil det nok heller skje fordi det ikke er lønnsomt lenger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway