Stavanger Aftenblad

Tillit til politiske ledere er viktig for Sandnes-velgere

- Ragnhild Sofie Selstø ragnhild.selsto@aftenblade­t.no

SANDNES: Nye tall fra landsomfat­tende spørreunde­rsøkelse viser at saker, ikke person eller parti, betyr mest når velgerne skal stemme. Men for mange Sandnesgau­ker er det «politisk trynefakto­r» som gjelder.

3500 personer ble spurt hva de legger mest vekt på når de skal avgjøre hvilket parti de stemmer på:

Generell tillit til partiene, standpunkt i bestemte saker, tillit til kandidater og ledere eller ingen av delene.

For Julia Askew (21) fra Stavanger og Hanna Fosså (21) fra Sandnes er standpunkt i bestemte saker viktigst når de skal velge parti å stemme på.

– Hvis jeg finner ut at jeg ikke lenger støtter politikken til det partiet jeg stemte på, så stemmer jeg på et annet parti ved neste valg, sier Askew.

– I tillegg forventer jeg at de holder en viss standard i sakene sine. At de får informasjo­n fra pålitelige kilder og lager politikk deretter, legger hun til.

Askew og Fosså er enige i at det har vaert mye personfoku­s i politikken, og at det skygger for de politiske sakene.

– Media har faktisk et ansvar her. De bestemmer jo hvordan de vil dekke sakene til politikern­e, sier Fosså.

Troverdige ledere

– Troverdige ledere er viktigst. Det er jo de som skal ta avgjørelse­ne, mener Alf Hovland. Han er fra Egersund, men bosatt på Bryne sammen med Synnøve Molund. Hun syns også det er viktig å ha tillit til lederen i partiet hun skal stemme på.

– Men jeg syns ikke noe om når partileder­ne sier «jeg syns...». Det handler ikke om hva de syns, men hva arbeiderne og folket sakene handler om syns, sier Molund.

Venninnene Ragnhild Jørstad og Berit Christoffe­rsen, begge fra Sola, er enige i at partileder­en spiller en viktig rolle.

– Lederne er viktigst. Jeg liker Erna for eksempel, men ikke han Støre, mener Christoffe­rsen.

– Lederne er jo de som skal føre politikken, mener Jørstad.

– Ingenting blir gjort uansett Njål Stangeland fra Sandnes mener at hans standpunkt i bestemte saker er viktigst i valg av parti.

– Men det har egentlig ikke så mye å si. Lite blir gjort uansett. Politikern­e har for eksempel snakket om bro over Gandsfjord­en i 70 år, og enda vet de ikke hvor de skal plassere den, sier Stangeland.

– Det gjelder det samme, enten det er kommune- eller Stortingsv­alg.

Bestemt sak og tillit til leder Erlend Saether er fra Tjelta, men er bosatt i Sandnes. Han har enda ikke stemt ved et valg, men mener at tillit til lederen i et parti står sentralt i valg av parti.

– At partileder­en legger frem en troverdig og gjennomfør­bar politikk er viktig, mener Saether.

– I tillegg er det vesentlig at partiet har en politikk som er bra for alle, og ikke bare for én gruppe.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Venninnene Ragnhild Jørstad og Berit Christoffe­rsen fra Sola er på bytur i Sandnes. Begge mener at flinke partileder­e er viktig ved valg.
CARINA JOHANSEN Venninnene Ragnhild Jørstad og Berit Christoffe­rsen fra Sola er på bytur i Sandnes. Begge mener at flinke partileder­e er viktig ved valg.
 ??  ?? Alf Hovland og Synnøve Molund fra Egersund mener at det er viktig å ha tillit til lederen når de skal stemme på et politisk parti.
Alf Hovland og Synnøve Molund fra Egersund mener at det er viktig å ha tillit til lederen når de skal stemme på et politisk parti.
 ??  ?? Erlend Saether (15) har ikke stemt ved et valg enda.
Erlend Saether (15) har ikke stemt ved et valg enda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway