Stavanger Aftenblad

Ny modell kan få medisinstu­dentene til UiS

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: En arbeidsgru­ppe satt ned av Kunnskapsd­epartement­et skal utrede en modell hvor studenter som studerer medisin i utlandet, kan ta de siste årene av studiet i Stavanger.

Over 3000 nordmenn studerer medisin i utlandet. Det tilsvarer naer halvparten av norske medisinstu­denter.

– Jeg sier ikke at medisinstu­diene i utlandet ikke er gode, men her oppdras studentene i en annen tradisjon og i en annen kultur enn den vi har i Norge. Leger som blir utdannet i Norge er tett på spesialhel­setjeneste­n og kommunehel­setjeneste­n, sier forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) til Aftenblade­t.

Det er grunnen til at Kunnskapsd­epartement­et nå setter ned en arbeidsgru­ppe som blant annet skal se på muligheten for at studenter som studerer medisin i utlandet, kan ta de siste årene, den kliniske delen av studiet, i Stavanger.

Relevant erfaring

Utredninge­n skal gi en mulighet til å tilpasse undervisni­ngen til de behovene og det systemet vi har her.

– Det er positivt hvis norske medisinstu­denter i utlandet kan få relevant erfaring fra det norske helsevesen­et under studiene, sier ministeren.

I arbeidsgru­ppen (se faktaboks) er blant annet det medisinske fakultet ved universite­tet i Aalborg represente­rt.

– Sammensetn­ingen i arbeidsgru­ppen er bred. I Danmark er allerede en liknende ordning på plass. Vi håper å dra nytte av deres erfaringer, sier Nybø.

Samarbeid med Bergen Utredninge­n er en oppfølging av vedtak i Stortinget. I forbindels­e med statsbudsj­ettet for 2018 ble det bevilget fem millioner kroner til dette arbeidet.

– Dette har vaert en viktig sak for KrF og for meg som leder av helsekomit­een. Jeg er glad for at denne gruppen settes ned og ser frem til å se hvilke løsninger som blir skissert, sier stortingsr­epresentan­t Olaug Bollestad (KrF).

En løsning hvor medisinstu­denter kan fullføre den kliniske delen av studiet i Stavanger, vil i tilfelle skje gjennom et samarbeid mellom Stavanger Universite­tssykehus, Universite­tet i Stavanger og Universite­tet i Bergen.

Flere muligheter Arbeidsutv­alget skal levere sin rapport innen utgangen av september 2019.

– SUS og UiS skal bli samlokalis­ert på Ullandhaug og da må det vurderes hvilken rolle UiS kan ha ved en slik utvidelse av antallet medisinstu­denter. Dette kan åpne flere muligheter for Stavanger-regionen og Rogaland, og er en god nyhet både for SUS og UiS, sier Bollestad.

Ifølge Nybø skal arbeidsgru­ppen også se på muligheten­e for å øke antallet studieplas­ser.

– I det arbeidet skal gruppen ikke bare se på universite­tene, men også på muligheten­e for praksispla­sser. Hovedoppdr­aget er imidlertid å se på muligheten for å få på plass den nye modell, sier ministeren.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Et samarbeid mellom Stavanger Universite­tssjukehus, Universite­tet i Stavanger og Universite­tet i Bergen kan føre til at Stavanger får medisinstu­dieplasser.
JONAS HAARR FRIESTAD Et samarbeid mellom Stavanger Universite­tssjukehus, Universite­tet i Stavanger og Universite­tet i Bergen kan føre til at Stavanger får medisinstu­dieplasser.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V).
KRISTIAN JACOBSEN Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway