Stavanger Aftenblad

Tillitsval­gte trekker seg i protest

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

LUFTAMBULA­NSE: Tillitsval­gte og styret i Stiftelsen Norsk luftambula­nse er uenige om hva de skal bruke 250 millioner fra giverne på. Nå trekker tillitsval­gte fra Vestlandet seg.

Det var NRK som først omtalte saken i går.

– Vi kan ikke vaere en garantist overfor giverne for at måten pengene brukes på i dag er riktig bruk. Derfor trekker vi oss, sier Stein Atle Puntervoll, tidligere leder i Norsk luftambula­nses regionråd i vest, til Aftenblade­t.

Regionråd vest dekker Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

26,5 millioner fra Rogaland 400.000 givere på landsbasis gir årlig rundt 250 millioner kroner til Norsk Luftambula­nse, ifølge NRK. I Rogaland er det i dag rett under 37.000 registrert­e givere. Disse ga i underkant av 26,5 millioner kroner i 2017.

Giverne var med på å bygge opp Stiftelsen Norsk Luftambula­nse i 1978, men luftambula­nsedriften har siden 1988 vaert statlig finansiert. Pengene fra giverne har siden den gang blitt brukt til blant kursing og utvikling av teknologi. I dag går en stor del av pengene til forskning. Dette reagerer Puntervoll og regionråde­t på.

– Sentralise­ring

– Tidligere fikk giverne flere ytelser som hjemreise fra utlandet og førstehjel­pskurs. Nå er det forskning som er det viktigste. Vi er for forskning, men vi er ikke glad for at ledelsen trekker ressurser bort fra regionene og setter dem inn mot sentrale aktivitete­r. Dette har dreid så langt og fjernet så mye når det gjelder naerhet, så vi kan ikke gå god for den faglige endringen. Det er viktig at stiftelsen er synlig i lokalmiljø­ene, mener han.

– Vi mener at innsamlede midler må fordeles bredere med vekt på faglig utvikling av operativ luftambula­nsetjenest­e og trygghet overfor befolkning. Bruk av formålsmid­ler har dreid mot sentral forskning på bekostning av lokale prosjekt med stor nytteverdi, sier Puntervoll.

Regionråde­t har i en lang epost redegjort overfor ledelsen hvorfor de trekker seg. Der skriver de blant annet at de ikke har tillit til at Norsk luftambula­nse er i samsvar med sin visjon og at de er uenig med nye retningsli­njer.

– Vi har prøvd alle mulige måter å fått gitt innspill på, og det at vi nå trekker oss er en konsekvens av at vi ikke har nådd fram, sier han.

Regionråde­ne skal ifølge Puntervoll vaere givernes røst inn mot styret.

Eline Dalland, kommunikas­jonsdirekt­ør i Stiftelsen Norsk luftambula­nse, sier de tar til etterretni­ng at regionråde­t trekker seg.

– For det første har de gjort en kjempejobb og skal ha all aere for det. At noen melder seg ut i forbindels­e med et veivalg, er noe vi i organisasj­onen må leve med. Det er nok en faglig uenighet i retningsva­lg. Selv har vi stor tro på veien som er valgt, og mener den har bred oppslutnin­g, sier hun.

Kuttet førstehjel­pskurs Dalland sier at stiftelsen siden 2010 har brukt det meste av givernes penger til å drive med forskning, utvikling og utdanning. Dette handler blant annet om trening av mannskapet i luftambula­nsetjenest­en.

– Før var det mer førstehjel­pskurs og grasrotarb­eid. Vi bruker fortsatt penger på å skolere folk, men ikke lenger lekfolk, heller de som behandler akutt syke og skadde. Årsaken til det er at mange andre organisasj­oner tilbyr førstehjel­pskurs. Vi mener at forskning kommer alle til gode, sier hun.

Dalland sier at styret er enige med Puntervoll om at det er viktig å vaere synlig i lokalmiljø­ene.

– Regionråde­ne er blant våre viktigste ambassadør­er, og vi har derfor lagt planer sammen for at de skal vaere mer aktive på vegne av organisasj­onen i tiden som kommer, sier hun.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Givere fra Rogaland ga i 2017 rett under 26,5 millioner kroner til Stiftelsen Norsk luftambula­nse.
FREDRIK REFVEM Givere fra Rogaland ga i 2017 rett under 26,5 millioner kroner til Stiftelsen Norsk luftambula­nse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway