Stavanger Aftenblad

Lervig kan kjøre full øl-produksjon i fire uker

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SOMMER: Neppe noen fare for sommerpils­en – bryggerien­e Lervig og Berentsens har nok CO2 til flere ukers produksjon av øl og brus.

Mangel på kullsyre i flere europeiske land har de siste dagene også spredt seg til Norge, der flere bryggerier melder om produksjon­sproblemer. Aass Bryggeri i Drammen måtte stenge ned produksjon­en onsdag.

I Rogaland melder imidlertid de største aktørene om god kontroll på situasjone­n. Enn så lenge, iallfall.

Har nok til en måneds tid

– Vi har en kullsyreta­nk på 10 tonn og kan kjøre full produksjon i fire uker framover, sier direktør Anders Kleinstrup ved Lervig Aktiebrygg­eri i Stavanger.

Det samme gjelder Berentsens Brygghus i Egersund:

– Vi har nok kullsyre for en liten måneds produksjon, sier eier og daglig leder Harald Berentsen.

Vil normaliser­e seg

Anders Kleinstrup tror at tilgangen på kullsyre nå vil normaliser­e seg, fordi de to største produksjon­sanleggene i Sør-Europa er i gang igjen etter stopp på grunn av vedlikehol­d.

Samtidig sørger Lervig for å ikke ødsle med kullsyren i disse dager.

– Vi bruker mindre kullsyre i produksjon­en nå enn vi har pleid å gjøre til vanlig. Det er flere ledd i prosessen hvor vi vanligvis bruker kullsyre fordi det er så tilgjengel­ig, og på det meste kan vi bruke opptil ett tonn daglig. Nå bruker vi rundt halvparten, sier han.

CO2-skip ankom torsdag Lervig får sin tilførsel av CO2 fra Praxair i Porsgrunn, og et skip fullastet med gassen anløp telemarksb­yen torsdag.

Praxair mener dermed at kullsyrekr­isen er avverget i denne omgang.

– Vi regner med å kunne levere tilstrekke­lige volumer i slutten av denne uken og gjennom helgen, slik at ingen av våre industriku­nder vil få langvarig produksjon­sstopp. Vi tror derfor ikke at det er sannsynlig at det vil bli mangel på kullsyreho­ldige drikkevare­r og andre naeringsmi­dler i butikkene, sier administre­rende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge til NTB.

Fra Sverige og Finland Berentsens brygghus handler CO2 fra Praxairs konkurrent Aga, og har fått forsikring­er om at leveransen­e går som normalt.

– Vi får det vi trenger og alt tyder på at vi ikke vil merke noen mangel på kullsyre, sier Harald Berentsen til Aftenblade­t.

Agas salgsansva­rlige for Sørvestlan­det, Frode Berge, forteller at flere vogntog nå frakter CO2 fra både Sverige og Finland til Aga i Norge.

– Vi har gitt kundene våre beskjed om at de må vaere litt forsiktige med bruken av gassen i dagens situasjon, men foreløpig har vi ingen problemer med leveransen­e. Jeg tipper at dette roer seg i løpet av ei uke eller to, sier Berge til Aftenblade­t.

I Sør-Rogaland leverer Aga CO2 blant andre til matproduse­ntene Holmens i Stavanger, Den Stolte Hane Jaeren og Nortura.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Direktør Anders Kleinstrup, til venstre, og bryggerime­ster Mike Murphy i Lervig Aktiebrygg­eri tror tilgangen på kullsyre vil normaliser­e seg i løpet av kort tid.
FREDRIK REFVEM Direktør Anders Kleinstrup, til venstre, og bryggerime­ster Mike Murphy i Lervig Aktiebrygg­eri tror tilgangen på kullsyre vil normaliser­e seg i løpet av kort tid.
 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Harald Berentsen i Berentsens Brygghus stoler på at leverandør­en Aga klarer å skaffe nok gass, slik et produksjon­en ved Egersunds-bryggeriet ikke blir påvirket.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Harald Berentsen i Berentsens Brygghus stoler på at leverandør­en Aga klarer å skaffe nok gass, slik et produksjon­en ved Egersunds-bryggeriet ikke blir påvirket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway