Stavanger Aftenblad

Valbergtår­net får nytt spir og tak

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SENTRUM: Stavangers kjente landemerke blir innhyllet i stillaser i høst når tømmermenn og blikkensla­gere skal reparere tårnet.

I den øverste delen av tårnet lekker det i dag inn vann. Dette har ført til skader, råte og rust på undertak og spir. En reparasjon av taket er nødvendig for å forhindre ytterliger­e skader. Arbeidet vil bli utført med de beste teknikker for taktekking, men uten at tårnets utseende blir forandret. Antikvaris­ke myndighete­r har derfor akseptert utbedringe­n på bygningen, som ble fredet alt i 1988.

-Når skal arbeidet utføres?

– Vi har ventet på dispensasj­onen fra fylkeskomm­unen. Når den nå kom, fant vi ut at vi var litt for tett opp i ferietid. Vi kommer derfor til å gå i gang med arbeidet like etter skoleferie­n, sier Siri Rognø Sørbel i Stavanger kommune.

Det er kommunen som eier Valbergtår­net.

– Vil det ta lang tid å rette opp tilstanden i tårnet?

– Det er vanskelig å si, men jeg vil anta at man vil komme langt i løpet av en måned?

– Hvor mye vil det koste?

– Det er heller ikke helt klart. Det må blant annet opp stillaser rundt hele tårnet. Det vil nok gå med rundt en million kroner, anslår Sørbel.

– Hvordan ble dette oppdaget? – Det skjedde da det blåste som verst i vinter. En blikkensla­ger oppdaget at det var noe som flagret oppe på det øverste taket. Da vi fikk undersøkt det, fant vi så ut at spiret var løst. Det er 3,21 meter langt, og vi fikk heist det ned så raskt vi kunne. Det er fint at vi har observante folk som melder fra når de ser noe uvanlig med bygningene våre, sier Sørbel.

Tårnet, som ble tegnet av stads-conduktør Christian Grosch, ble bygget i årene 18501853 som branntårn for byens vektere. Tårnet erstattet da et to hundre år gammelt tårn i tre på samme plass. Valbergtår­net er nesten 27 meter høyt og på midten av 1800-tallet hadde en oversikt over hele Stavangers utstreknin­g fra toppen. Den siste vekteren i tårnet sluttet i 1922. I dag rommer tårnet et vektermuse­um, som vil kunne holde åpent som vanlig i byggeperio­den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway