Stavanger Aftenblad

Gassled-saken: Høyesteret­t har satt punktum i milliardkr­angel

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

Staten har vunnet helt fram i den såkalte Gassled-saken. «Det er ikke grunnlag for ugyldighet» heter det i dommen fra høyesteret­t 28. juni 2018.

For ett år siden ble staten frifunnet også i lagmannsre­tten i milliardsø­ksmålet fra Gassled-eierne Njord Gas Infrastruc­ture, Solveig Gas Norway, Silex Gas Norway og Infragas.

Spørsmålet var om Olje- og energidepa­rtementets vedtak 26. juni 2013 om å endre forskrift 20. desember 2002 nr. 1724 om fastsettel­se av tariffer med virkning for bestemte innretning­er («tarifforsk­riften») var gyldig.

De fire saksøkerne, Njord Gas Infrastruc­ture, Solveig Gas Norway, Silex Gas Norway og Infragas, som eier rundt 44 prosent av Gassled, mente at reduksjon av tariffene innebaerer et inntektsta­p på omlag 34 milliarder kroner.

Høyesteret­t skriver tilknytnin­g til dommen: «Tvisten knyttet seg til om endringen hadde tilstrekke­lig lovhjemmel. Det var videre spørsmål om tariffredu­ksjonen innebar en krenkelse av Gassled-eiernes eiendomsve­rn etter Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon protokoll 1 artikkel 1.

Høyesteret­t konstatert­e at endringen av tarifforsk­riften i 2013 hadde hjemmel i petroleums­loven § 10-18 første ledd og § 4-8 første ledd tredje punktum og petroleums­forskrifte­n § 70, og at endringen også var i tråd med retningsli­njene i petroleums­forskrifte­n § 63 fjerde ledd. Regulering­en innebar ikke en krenkelse av de ankende parters eiendomsve­rn etter Den europeiske menneskere­ttskonvens­jonen. Det var da ikke grunnlag for å kjenne forskrifts­endringen ugyldig.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway