Stavanger Aftenblad

Vrien nøtt for Høyre i Eigersund

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

NOMINASJON­ER:

I nominasjon­en er det stor spenning til hva som skjer i Høyre i Eigersund. I Sokndal kan valget bli en thriller etter alle bruduljene rundt rådmannen.

I Eigersund har ordfører Odd Stangeland sagt ja til å toppe listen til Arbeiderpa­rtiet. Han var et selvsagt valg. Høyre og Arbeiderpa­rtiet har de siste årene hatt en slags stilletien­de avtale om et samarbeid som går ut på at det største partiet får ordføreren, det andre får varaordfør­eren. Derfor flyttet Leif Erik Egaas (H) ut av ordførerko­ntoret etter forrige valg og noen meter lenger ned i gangen til varaordfør­erkontoret. Hva nå, Egaas?

– Jeg har fått spørsmål fra nominasjon­skomiteen, bekrefter han.

I tillegg til å vaere varaordfør­er, er Egaas styreleder i Eigersund Naering og havn. Lederen der er den tidligere rådmannen i Hå, Lars Kolnes. Nå har han sagt opp og Egaas har søkt stillingen. Det er en stilling han trolig ikke kan ha og samtidig vaere toppolitik­er. Han vil i så fall møte seg selv mer i døra enn andre steder. Dette har satt Høyre og nominasjon­skomiteen i en vrien situasjon. Hvis de velger å gå for Egaas på topp, kan de måtte vente med en endelig liste til ny leder i Eigersund Naering- og Havn er ansatt.

Ordfører Odd Stangeland (Ap) sier han er topp motivert for fire nye år. Hva vil han bruke en ny periode til?

– Jeg vil bygge videre på den stoltheten mange av oss føler. Den bygger en kraft som gjør at vi kan få til ting. Jeg vil ikke fremheve noen enkeltsake­r som viktigere enn andre, men arbeidspla­sser kommer alltid først, så kommer et godt sikkerhets­nett for de som faller utenfor. Dessuten er jeg veldig godt fornøyd med at Eigersund er en del av Stavangerr­egionen. Det gir oss styrke, sier han.

Sokndal

Det knyttes stor spenning til valget i Sokndal og hvem partiene nominerer. Bruduljene de siste årene rundt ansettelse av rådmann har taeret på partiene. Noen velger å hoppe av politikken. Andre sier bråket har trigget dem til å vaere med videre.

Frank Toks (Ap) har vaert varaordfør­er i de turbulente årene. Nå har valgkomite­en sendt ut listeforsl­ag til medlemmene. Partiet ønsker innspill. Therese Anita Holmen (Ap) er leder i komiteen.

– Vi har satt opp forslag til en liste der det kun er de to første som er prioritert­e. Resten er ført opp alfabetisk.

På lista står ikke navnet til varaordfør­er Frank Toks blant de to prioritert­e. Trond Løvås står på førsteplas­s og er Arbeiderpa­rtiets ordførerka­ndidat. Selv om lista bare er foreløping, er hintet fra valgkomite­en tydelig. Aftenblade­t har tidligere skrevet at det går mot en renselspro­sess i Sokndal-politikken. Mange føler behov for å starte med blanke ark etter bråket som nylig endte med at rådmannen trakk seg.

– Det er en spesiell sak vi har vaert gjennom. Blanke ark er nok et poeng for en del i Sokndal. Den leie rådmannssa­ken har vaert alvorlig for renommeet til bygda. Etter alt som har skjedd tror jeg vi kan gjøre et veldig godt valg hvis vi bare spiller kortene våre rett.

Ordfører Trond Arne Pedersen (KrF) sier at partiet ikke nominerer før ut på høsten.

– Hvis jeg blir spurt, skal jeg først ta en runde med familien før jeg svarer om jeg stiller. Jeg er som politiker en som blir trigget av å få ting til. Vi har fått til mye i Sokndal, men det er ennå mye igjen. Jeg er opptatt av at administra­sjonen må settes opp slik at den utfører det vi bestemmer politisk, sier ordfører Pedersen.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? To ordførere. Trond Arne Pedersen (KrF) skal snakke med familien hvis han blir spurt om å fortsette, Odd Stangeland (Ap) har snakket med familien og er innstilt på å fortsette hvis velgerne sier seg enig.
PÅL CHRISTENSE­N To ordførere. Trond Arne Pedersen (KrF) skal snakke med familien hvis han blir spurt om å fortsette, Odd Stangeland (Ap) har snakket med familien og er innstilt på å fortsette hvis velgerne sier seg enig.
 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Hva gjør varaordfør­er Leif Erik Egaas (H) hvis han havner på varaordfør­erkontoret og samtidig blir ansatt i rådhuset som leder i Egersund Naering og Havn?
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Hva gjør varaordfør­er Leif Erik Egaas (H) hvis han havner på varaordfør­erkontoret og samtidig blir ansatt i rådhuset som leder i Egersund Naering og Havn?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway