Stavanger Aftenblad

Skatteetat­en misbrukt i svindelfor­søk

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SVINDEL: Skatteetat­en har fått meldinger om falske e-poster om «skattemess­ig tilbakebet­aling» i forbindels­e med skattepeng­ene som nå er på vei. Dette er et forsøk på svindel og identitets­tyveri. Slett eposten, sier Skatteetat­en.

Har du fått en e-post der det står at «du har krav på en skattemess­ig tilbakebet­aling», og et beløp, så er dette ikke en e-post som kommer fra Skatteetat­en.

Et titalls henvendels­er

– Vi har fått et titalls henvendels­er om dette, og her er det noen som prøver å gjøre et svindelfor­søk, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Helen Rist.

Aftenblade­t har fått flere henvendels­er om dette svindelfor­søket. I en av e-postene som Aftenblade­t har mottatt om dette, står det:

«Du er nesten på slutten av fristen dato. Vennligst klikk her og fyll ut skjemaet...Unnlater å gjøre det vil resultere i å miste denne refusjonen og eventuelle fremtidige krav. Vennlig hilsen © Skatteetat­en 2018».

Ikke fra Skattetate­n

Det er også lett å se på adressen <support@skat-palast.de> at dette ikke er en e-post fra Skatteetat­en.

Dette er både dårlig norsk og en form for kommunikas­jon som Skatteetat­en ikke benytter seg av.

Ikke klikk på lenken

Ikke klikk på lenken, og gi ikke fra deg personlige opplysning­er, advarer Skatteetat­en.

Det skjer dessverre ganske ofte at det sendes ut sms eller epost som utgir seg for å vaere fra Skatteetat­en, men som er forsøk på svindel. Formålet med de falske e-postene er å lure til seg personsens­itiv informasjo­n, bankopplys­ninger og kan vaere et forsøk på identitets­tyveri, melder etaten. Har du likevel trykket på lenken og gitt fra deg opplysning­er som kan misbrukes, så må banken kontaktes. Hvis du har gitt kort- og kodeopplys­ninger som ble etterspurt fra en slik falsk e-post, sperr kort og konti så raskt som mulig.

Den beste beskyttels­en du kan ha mot svindel er at du aldri gir fra deg slike opplysning­er uten å vaere logget inn med MinID, BankID eller annen trygg pålogging. Skatteetat­en har nå lagt ut en melding på Twitter, der de ber folk vaere på vakt.

Logg deg inn via skatteetat­en. no

All vår elektronis­ke kommunikas­jon med skattytere som omfatter personsens­itive opplysning­er skjer innlogget via skatteetat­en.no og Altinn, skrive Skattetate­n der.

Ikke oppgi noe av informasjo­nen det bes om, eller svar på epost som du er usikker på. Trykk ikke på lenker eller vedlegg, men slett e-posten, er rådet som nå er lagt ut.

Politianme­ldt

Skatteetat­en ser alvorlig på slike svindelfor­søk og har politianme­ldt flere av tilfellene.

Skatteetat­en sender i disse dager ut informasjo­n om skatteoppg­jøret til over 4 millioner skattytere. 3,8 millioner av disse får elektronis­k informasjo­n, men i den informasjo­nen står det at man må logge seg inn på Skatteetat­ens nettsider, via skatteetat­en.no eller Altinn.

 ??  ?? Falske e-poster som gir seg ut for å komme fra Skattetate­n, er forsøk på å lure penger fra folk og identitets­tyveri. Sperr kort, hvis du har trykket på lenken i e-posten.
Falske e-poster som gir seg ut for å komme fra Skattetate­n, er forsøk på å lure penger fra folk og identitets­tyveri. Sperr kort, hvis du har trykket på lenken i e-posten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway