Stavanger Aftenblad

122 meksikansk­e politikere drept så langt i valgkampen

- Anne M. Sørensen Aftenblade­t/Politiken

VOLD: Den politiske volden som herjer Mexico før søndagens valg slår alle tidligere rekorder. Kriminelle forsøker å «ekskludere» kandidater de ikke liker, hevder sikkerhets­ekspert.

Siden september i fjor har Ángeles Juárez ført valgkamp til borgermest­erkontoret i den mindre meksikansk­e byen Ocampo. Han kommer imidlertid ikke til å få oppleve valget på søndag. Fredag brøt en gruppe bevaepnede menn seg inn i huset hans og skjøt ham på kloss hold.

Mordet skjedde mindre enn tolv timer etter at en annen borgermest­erkandidat, Omar Gómez, ble drept utenfor sitt hus. Begge drapene ble begått i den voldsherje­de delstaten Michoacán.

Forekommer over hele landet Søndag skal Mexico i gang med en omfattende demokratis­k prosess. Befolkning­en skal velge ny president og en lang rekke parlamenta­rikere, guvernører og borgermest­re. Valgkampen har imidlertid vaert den voldeligst­e i landets moderne historie.

122 politikere har blitt drept siden september i fjor. 48 av disse stilte som valgkandid­ater til forskjelli­ge embeter. Det har dessuten vaert hundrevis av trusler, bortføring­er, overfall og andre voldelige hendelser.

Den politiske volden er ikke begrenset til noe parti eller politisk fløy, og har forekommet over hele landet. Konsentras­jonen er imidlertid saerlig stor rundt delstatene hvor narkotikak­arteller og organisert kriminalit­et for øvrig står sterkest.

Volden, både den politiske og den mer generelle, er også det største emnet under valgkampen, sammen med korrupsjon­sbekjempel­se. Valgkampen er ellers preget av at de tradisjone­lle partiene opplever stor tilbakegan­g.

Det altdominer­ende partiet PRI, eller Det institusjo­nelle revolusjon­spartiet, og det konservati­ve opposisjon­spartiet PAN, eller Det nasjonale aksjonspar­tiet, har begge blitt skjøvet til siden av det nye, og mer venstreori­enterte partiet Morena. Partiets presidentk­andidat, Andrés Manuel López Obrador – eller «Amlo», som han foretrekke­r å bli kalt – har tatt en klar ledelse i meningsmål­ingene.

Kandidat vil stanse volden Hverken PRI, som ellers regjerte Mexico uavbrutt fra 1929 til 2000, eller det yngre partiet PAN har vaert i stand til å stanse volden som har gjennomsyr­et det meksikansk­e samfunnet i de siste årene.

Da Felipe Calderón vant valget for PAN i 2006 erklaerte han krig mot narkotikak­artellene, og slapp løs krefter som senere har vist seg å vaere vanskelig å kontroller­e.

Kartellene ble spredt for alle vinder i et utall konkurrere­nde kriminelle grupper, og under PRI, som igjen har hatt regjerings­makten i de siste seks årene, har det kun blitt verre.

I 2017 ble mer enn 28.000 mennesker myrdet i Mexico, og i april i år ble det slått en ny, sørgelig rekord med 2720 drap i løpet av måneden.

En av de mest ubegripeli­ge og traumatisk­e sakene var den om de 43 unge studentene som forsvant sporløst i 2014. Forsvinnin­gen er fortsatt uoppklart, på grunn av slurv, feil og manipulasj­on i etterforsk­ningen.

Presidentk­andidat «Amlo» har ført valgkamp på å stanse volden i Mexico ved blant annet å løfte

Volden, både den politiske og den mer generelle, er også det største emnet under valgkampen, sammen med korrupsjon­sbekjempel­se.

 ?? DANIEL BECERRIL ?? Tilhengere av den mexicanske presidentk­andidaten, Andrés Manuel López Obrador fra partiet Morena, fylte Azteca-stadion i Mexico city onsdag for å høre ham tale. Ifølge meningsmål­ingene blir han valgt til ny president i Mexico.
DANIEL BECERRIL Tilhengere av den mexicanske presidentk­andidaten, Andrés Manuel López Obrador fra partiet Morena, fylte Azteca-stadion i Mexico city onsdag for å høre ham tale. Ifølge meningsmål­ingene blir han valgt til ny president i Mexico.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway