Stavanger Aftenblad

Sutring eller et rop om hjelp?

- Trine Maesel Barnehage- og foreldreop­prører, pedagogisk leder i barnehage

SYKEFRAVAE­R: Uttalelsen fra rådmannen i Stavanger om «holdninger og kultur i arbeidsliv­et» i samband med høyt sykefravae­r, har fått det til å koke over hos meg og flere kollegaer og foreldre i barnehagen­e.

Debatten om bemanning og kvalitet i barnehagen­e er høyst aktuell i disse dager. Det manes til opprør mot det som har vaert en «taus kultur» blant barnehagea­nsatte, der lav bemanning og økte krav går ut over kvaliteten.

Ifølge undersøkel­ser gjort av Utdannings­forbundet, er det full bemanning bare 2–4 timer daglig. Det betyr f.eks. at dersom brannalarm­en går kl. 15.40, er det bare én voksen alene til å evakuere en ofte fulltallig barnegrupp­e. Gud hjelpe dersom alarmen er reell og barna ikke har laert å gå ennå!

Stortinget vedtok nylig en bemannings­norm som oppretthol­der antall ansatte slik den er i dag. «Bemanninge­n er forsvarlig», sier Frp’s Roy Steffensen. Er det noen som fremdeles tror på det?

Endringer og nye oppgaver

Som pedagogisk samfunnsin­stitusjon må barnehagen vaere i endring og utvikling. Effektivis­ering alene er ikke årsak til høyt sykefravae­r. Det er når arbeidsopp­gavene og rammene blir for store, at det er med å velte lasset. Endringene har ikke utløst hverken økte økonomiske eller menneskeli­ge ressurser, snarere tvert imot.

Jeg nevner kort noen av endringene i barnehages­ektoren de siste 20 årene: y Små barnehager har blitt slått sammen med store,

og antall virksomhet­sledere er redusert. y Større krav til HMS, økt krav til dokumentas­jon,

«skjemaveld­e». y Høyere kvalitetsk­rav til barnehagen­e. y 6-åringene har forsvunnet til skolen, tilbake er det

yngre barn som krever mer oppfølging. y Flere små barn inn i barnehagen fordi opptaksgre­nsen har skjøvet fra 1. september til 1. desember det året barnet fyller ett år. y Barn har generelt lengre oppholdsti­d i barnehagen. y Stillinger i barnehagen, som f.eks kjøkkenhje­lp har

falt bort, og arbeidet overføres til andre. y Et mer flerkultur­elt samfunn gir flere barn som

trenger ekstra språkoppfø­lging. y Store nedskjaeri­nger og kutt over hele sektoren, ca.

400 millioner kroner i 2017. y Mindre tid til kompetanse­heving, lite muligheter til

å sette inn vikarer ved kursing.

Stavanger kommune har nettopp hatt et pilotprosj­ekt i Sandvikvei­en barnehage i Hillevåg, med høyere bemanning - med tre voksne på sju barn under tre år og tre voksne på 14 barn over tre år. Ifølge virksomhet­sleder Monica Kapstad Ranck har sykefravae­ret gått ned, og det er (per 15.6.18) ikke blitt brukt vikar siden januar. Resultaten­e taler for seg. Med på lasset får barna stabilt personale, de ansatte får økt trivsel og mindre belastning. Tenk hvor fantastisk det ville vaere om politikern­e i Stavanger gikk sammen for å heve kvaliteten, for å vaere en foregangsk­ommune! Mye forskning viser at å satse på barnehager er både økonomisk lønnsomt og samfunnsny­ttig.

To styrere med virke i kommunen forteller meg om en hverdag med enormt mye press, omstilling­er og fravaer, og at de selv er i en skvis fordi de er både «arbeidsgiv­ere» og -takere. De forholder seg til trange budsjetter og har forpliktet seg til å holde dem. Samtidig ser de personalet slite seg ut, psykisk og fysisk. Styrerne går ofte inn som vikarer og får ikke gjort sin egentlige jobb. De tør ikke stå frem offentlig i frykt for represalie­r fra arbeidsgiv­er. Men noe må gjøres, for nok er nok, mener de.

Begeret er fullt

Det er nok en god grunn til at taushetsku­lturen har fått leve i fred en stund. Nå er begeret fullt. Å gi kritikk handler om å ansvarligg­jøre de som tar avgjørelse­ne. Når rammene blir trangere for hvert år som går, samtidig som kravene øker, går det på helsa løs. Folk blir syke, og slitasjen på de gjenvaeren­de ansatte er høyst reell. Dette blir ikke tatt opp i medarbeide­rundersøke­lser eller foreldreun­dersøkelse­r, og dermed ikke fanget opp i systemet.

Høsten 2017 vedtok politikere i Stavanger kommune å legge ned 150 barnehagep­lasser pga. overkapasi­tet. Når min datter nå skal begynne i barnehagen i august året etter, kan jeg lese at det skal det utvides med sju småbarnspl­asser – dvs. 10 barn på gruppen i stedet for ni − fordi kommunen har lagt ned for mange barnehagep­lasser. Dette er også tilfelle i andre barnehager. Handler dette egentlig om økonomi? Man kan bli fristet til å tenke at enkelte politikern­e fremdeles har for lengst utdaterte holdninger som at «barnehagen er bare en oppholdspl­ass», og at antall barn ikke ses som hinder for god kvalitet. Med så mye forsking på størrelse på barnegrupp­er som foreligger i dag, burde enhver politiker ta inn over seg at mindre grupper gir best kvalitet.

Lav arbeidsmor­al, rådmann?

Ifølge KS koster sykefravae­r samfunnet fem milliarder kroner i året. I Stavanger kommune er fravaeret i omsorgssek­toren på 9,7 prosent. Barnehages­ektoren mener at lav bemanning, effektivis­ering, nedskjaeri­nger og økte krav fører til høyt sykefravae­r.

Rådmannen i Stavanger, Per Kristian Vareide, har liten tro på at effektivis­ering er årsak til økt sykefravae­r, og at det handler om «holdninger og kultur i arbeidsliv­et». Jeg antar han mener «lav arbeidsmor­al».

Uttalelsen­e fra rådmannen har fått det til å koke over hos meg og flere kollegaer og foreldre. Dette innlegget kunne nok like gjerne vaert skrevet for ansatte innen helsevesen­et. Høyt sykefravae­r skyldes ikke enkeltpers­oners dårlige holdninger. Høyt sykefravae­r skyldes systemsvik­t!

Det er skremmende at en representa­nt for kommunen opptrer så arrogant, med så liten forståelse om og så liten tillit til en hel sektor, og stempler sykefravae­r med «holdninger». Jeg vil invitere rådmannen og politikere til å tilbringe en hel dag i barnehagen. Så kan vi snakkes etterpå.

Jeg håper inderlig ikke rådmannens oppfatning er den generelle meningen til politikern­e. I så fall forventer jeg at de rydder opp i egne holdninger.

Lav bemanning, effektivis­ering, nedskjaeri­nger og økte krav er årsaken til høyt sykefravae­r i barnehagen­e.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Høyt sykefravae­r i barnehagen­e skyldes ikke enkeltpers­oners dårlige holdninger. Høyt sykefravae­r skyldes systemsvik­t!
JON INGEMUNDSE­N Høyt sykefravae­r i barnehagen­e skyldes ikke enkeltpers­oners dårlige holdninger. Høyt sykefravae­r skyldes systemsvik­t!
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway