Stavanger Aftenblad

Olje- og gassnaerin­gen har en lys fremtid

- Terje Halleland Stortingsr­epresentan­t (Frp), fraksjonsl­eder i energi- og miljøkomit­een

48.000 kroner per person, – det er hvor mye oljepenger vi bruker i år. På deg, på meg og på hver eneste en av de 5,3 millioner menneskene som bor i landet vårt.

Om vi deler statsbudsj­ettet på 1325 milliarder kroner på antall innbyggere, får vi 250.000 kroner per nordmann. Det betyr med andre ord at nesten hver femte krone den norske stat bruker kommer fra oljeog gassvirkso­mheten.

Uten den hadde samfunnet vårt sett helt annerledes ut.

Vår viktigste naering

En ting er hvor viktig den er for å få budsjettet til å «gå opp» hvert år. Den har også skapt oss et fond på rundt 8.400 milliarder kroner – eller nesten 1,6 millioner kroner per nordmann.

Den sørger også for å gi arbeid til naermere 200.000 mennesker, direkte eller indirekte.

Derfor er olje- og gassbransj­en Norges soleklart viktigste bransje, og har bidratt med totalt 14 tusen milliarder i verdiskapn­ing så langt. Den høye verdiskapn­ingen vil naeringen fortsette med, og vil også vaere det i fremtiden.

Mye olje og gass igjen

Ekspertene anslår at halvparten av oljeog gassressur­sene på norsk sokkel ennå ikke er hentet opp. Det gir gode forutsetni­nger for fremtiden. Den høye kompetanse­n og konkurrans­ekraften internasjo­nalt gir også positive ringvirkni­nger til andre naeringer.

Som politiker er min oppgave å sørge for at offentlige myndighete­r gir naeringen langsiktig­e, og enda viktigere: forutsigba­re rammevilkå­r – noe den ferske tildelinge­n av 24. konsesjons­runde er et godt eksempel på.

Norsk sokkel er attraktiv i den internasjo­nale konkurrans­en, og selskapene ser fortsatt store muligheter for å gjøre lønnsomme funn fremover. Så lenge vi holder kostnadene under kontroll, vil våre ressurser vaere lønnsomme å finne, bygge ut og produsere.

Kroneksemp­el på endringsvi­lje Venstresid­en liker å fremstille det som om olje og gass har blitt økonomisk risikospor­t, men det er faktisk stikk motsatt.

Tidligere i juni ga Stortinget grønt lys til utbygging av Johan Castberg-feltet. Dette prosjektet er et kroneksemp­el på den nye hverdagen for naeringen med fokus på lønnsomhet og endringsvi­lje.

Utgangspun­ktet til Johan Castberg var en kostnad på 100 milliarder kroner i utbyggings­kostnader, og var avhengig av en pris på 80 dollar fatet for å gå rundt. Nå er kostnadene for utbygging og drift mer enn halvert til 47 milliarder kroner, og break-even vil ligge på 31 dollar fatet.

Det fortjener bransjen honnør for. Norsk olje- og gassnaerin­g har teknologis­k kompetanse i verdenskla­sse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway