Stavanger Aftenblad

Saklig argumentas­jon, ikke personangr­ep

- Ulrik Fredrik Malt Professor emeritus i psykiatri, Universite­tet i Oslo

ME-DEBATTEN: Uenighet i sak må ikke omgjøres til angrep på andres personlige integritet.

Uttalt utmattelse og andre psykiske og kroppslige plager etter fysiske og psykiske anstrengel­ser – kronisk utmattelse­ssyndrom (CFS)/myalgisk encefalopa­ti (ME) – er sannsynlig­vis en svaert heterogen (forskjelli­gartet) tilstand som kan ha ulike årsaker.

Det er derfor ingen enighet om hva som er den optimale behandling­en. Antagelig hjelper én bestemt behandling ikke alle.

Åpent sinn

Dette tilsier at man bør vaere åpen for å utforske effekten av ulike behandling­småter, heri også ikke-biologiske tilnaermin­ger. Selv ved sykdommer hvor det foreligger sikker nevrologis­k sykdom eller hjerneskad­e, vet vi for eksempel at psykologis­ke intervensj­oner kan medføre bedre funksjon, selv om man ikke klarer å endre selve hjernesykd­ommen eller skaden.

Brutalt personangr­ep

I et debattinnl­egg i Aftenblade­t går Nina E. Steinkopf til et brutalt personangr­ep på høyt anerkjente klinikere og forskere som er åpne for et slikt helhetsper­spektiv. Slike personer, skriver Steinkopf, promoterer pseudovite­nskapelig hjernevask (anklage mot overlege Ingrid Helland) eller er skyld i at en 13-åring gjorde et selvmordsf­orsøk (anklage mot overlege Vegard B. Wyller, som hverken hadde behandlet eller kjente gutten). I det vanskelige og kontrovers­ielle CFS/ ME-området er det mer nødvendig enn noensinne å bevare roen og argumenter­e på sak. Vi bør alle holde oss for gode til å insinuere at de som mener noe annet enn oss selv, er uskolerte, umoralske eller dårlige mennesker.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Når den etablerte medisinen ikke kan hjelpe, er det forståelig at mange søker til alternativ­er, som enkelte har gjort hos Dagfinn Øgreid ved Forusakutt­en Kolibri.
CARINA JOHANSEN Når den etablerte medisinen ikke kan hjelpe, er det forståelig at mange søker til alternativ­er, som enkelte har gjort hos Dagfinn Øgreid ved Forusakutt­en Kolibri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway