Stavanger Aftenblad

Bevare fasaden? Kulturminn­efondet betaler

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

BEVILGNING­ER: 28 privateide prosjekter i Rogaland har fått til sammen 5,4 millioner kroner i støtte fra Kultuminne­fondet til sine verneverdi­ge eiendommer i 2018.

Kulturminn­efondet har delt ut totalt 100 millioner kroner i støtte til bevaring av kulturminn­er i Norge for 2018. 5,4 av disse millionene havnet altså i Rogaland.

Kulturminn­efondet fikk totalt 61 søknader om totalt 15 millioner kroner. Totalt kom det inn søknader om 340 millioner kroner til fondet, som er et lavterskel­tilbud til eiere av kulturminn­er.

– De siste tre årene har vi nesten doblet summen vi har til å dele ut, fordi regjeringe­n har økt bevilgning­ene. Samtidig har vi også hatt en enorm vekst i antall søknader, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Linda Marie Herud i Kulturminn­efondet.

Hvorfor så mange flere søknader?

En årsak er nok at flere er blitt klar over at vi finnes. Samtidig er det en stigende interesse for å bevare eiendommer som defineres som kulturminn­er med gjenbruk og tradisjone­lt håndverk.

Hva kjennetegn­er et kulturminn­e?

De er ikke fredet, det sorterer under Riksantikv­aren. Når vi får søknader, forholder vi oss til det de enkelte kommunene har definert som kulturminn­er som er bevaringsv­erdige i sine kulturminn­eplaner.

Mange har fått avslag. Hvordan prioritere­r dere?

Først sjekker vi søknadene mot prioriteri­ngene i hjemkommun­ens kulturminn­eplan. Deretter sørger i også for at potten fordeles geografisk. Støtten fra Kulturminn­efondet går til bruk av tradisjone­lt håndverk og gjenvinnin­g av materialer. Vi støtter ikke fornying og oppgraderi­ng, men bevaring. I tillegg prioritere­s prosjekter med en klar plan for bruk: et lokale som skal bli restaurant eller kafé går foran et bolighus.

Hvordan følger dere opp prosjekten­e?

Vi betaler ikke ut noen penger før mottakeren har lagt ut og dokumenter­t arbeidet som er gjort. Som en hovedregel har de innevaeren­de år pluss to år på seg for å få jobben gjort, sier Herud.

Endrer søknadsfri­sten

Hele kultuminne­potten for 2018 er nå delt ut. Fra og med 2019 går Kulturminn­efondet bort fra fast søknadsfri­st, og behandler søknadene forløpende.

– Det betyr at folk kan sende inn søknad når som helst. Men vedtakene blir ikke gjort før i 2019, sier Herud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway